Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-29 15:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/han-skankte-till-sjukhuset-nu-slutar-kedjan-salja-vardmaterial/

Ekonomi

Han skänkte till sjukhuset – nu slutar kedjan sälja vårdmaterial

Tobias Johnsson, varuhuschef på Beijers byggvaruhus i Västerås.
Tobias Johnsson, varuhuschef på Beijers byggvaruhus i Västerås. Foto: Privat

Varuhuschefen Tobias Johnsson tog saken i egna händer och skänkte sjukvårdsmateriel till intensivvårdavdelningen i Västerås. Nu slutar bygghandelskedjan Beijer sälja skyddsutrustning som kan användas inom vården.

Familjen Johnssons lördagsmys framför tv:n förvandlades till en samhällsinsats. Klockan 20 fick nämligen pappa Tobias en pushnotis på sin mobiltelefon. Det visade sig att det rådde panik inom sjukvården och att det var svårt att få fram sjukhusutrustning till följd av coronakrisen. I egenskap av chef för Beijers byggvaruhus i Västerås kände Tobias då att han ville bidra.

– Jag frågade tjejerna om det inte var dags att göra en samhällsinsats. Det ville de, säger Tobias Johnsson.

Sagt och gjort – Tobias slog genast på datorn för att undersöka vilka varor från varuhuset som skulle kunna vara till nytta för sjukvården. Därefter åkte han och döttrarna dit och samlade på sig ungefär 1.000 engångshandskar, ett 20-tal kemskyddshandskar och cirka 100 ansiktsmasker med partikelfilter från butikshyllorna. Sedan bar det av till intensivvårdavdelningen i Västerås som var mer än villiga att ta emot gåvan.

– De blev superglada, vilket var jättekul. Prylarna gör mer nytta i vården än på våra hyllor, säger Tobias Johnsson.

Nu uppmanar han allmänheten att hjälpa till efter bästa förmåga.

– Man känner att det är ganska mycket gnäll. Folk sitter på läktaren och har synpunkter på vad som görs istället för att fundera på vad man själv kan göra och bidra med i den här situationen.

Skyddsutrustning stuvas ner i stora kartonger hos Beijer.
Skyddsutrustning stuvas ner i stora kartonger hos Beijer. Foto: Beijer

Varornas värde uppgick till drygt 13.000 kronor. Initiativet mottogs väl hos både kollegor och ledningsgrupper. Så pass väl att hela Beijer nu slutar sälja skyddsutrustning som kan vara aktuella för sjukvården.

– Vi finns över hela Sverige och har vi någon som helst möjlighet att hjälpa till med skyddsutrustning så gör vi det. Vi tar kontakt med Socialstyrelsen för att se vilken utrustning de behöver, säger Elisabet Heinrich, marknads- och kommunikationschef på Beijer.

Exakt vilka produkter som kan vara aktuella för sjukvården är inte klarlagt, likaså om produkterna ska säljas eller skänkas.

– Vi håller på att inventera nu. Därefter tar vi ett beslut i de frågorna, säger Elisabet Heinrich.

Läs mer: H&M Foundation skänker en halv miljon dollar för att bekämpa viruset