Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 09:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/han-vantade-pa-bostad-i-nio-ar/

Ekonomi

Han väntade på bostad i nio år

Det tog drygt nio år för Vjekoslav Martinovic att hitta en lägenhet i närheten av dotterns skola. Nu planerar han att bo kvar på obestämd tid. Foto: Tomas Ohlsson

Dottern var knappt ett år när Vjekoslav Martinovic ställde sig i bostadskö i Göteborg. Strax före tioårsdagen kunde familjen flytta in. 

– Vi hade tur som inte behövde vänta ännu längre, säger Vjekoslav Martinovic. 

Vjekoslav Martinovic stryker med handen över de nytapetserade väggarna i hallen.

– De här var sönderrivna när vi tittade på lägenheten. Min dotter sa: ”det är jättefult, här kan vi inte bo”, säger han. 

Men när Vjekoslav Martinovic fick erbjudande om att skriva kontrakt tvekade han inte en sekund. Dottern fick löfte om nya tapeter och familjen började packa. 

Bostadsjakten började när Vjekoslav Martinovic separerade från den då knappt ettåriga dotterns mamma. Hon behöll den gemensamma hyreslägenheten i den populära stadsdelen Majorna i västra Göteborg, och Vjekoslav Martinovic började leta. Det visade sig inte vara lätt. 

– Vi hade flyttat isär tidigare, om det hade varit möjligt, säger han. 

Efter upprepade samtal till hyresvärden Bostadsbolaget fick Vjekoslav Martinovic ett erbjudande om en lägenhet. Den låg i Frölunda, drygt sju kilometer från dotterns förskola. Vjekoslav Martinovic flyttade in, med planen att söka en lägenhet närmare dotterns mamma när han samlat på sig fler dagar i den kommunala bostadskön. 

”Vänner till mig som separerat senare har haft ännu svårare att lösa sin bostadssituation”, säger Vjekoslav Martinovic. Foto: Tomas Ohlsson

Det visade sig krävas nästan tio år. När erbjudandet om en lägenhetsvisning i Majorna kom spelade det mindre roll för Vjekoslav Martinovic hur tapeterna i hallen såg ut. Bostaden låg på gångavstånd från dotterns skola och hade tre rum och kök. De hade tur som fick den, säger Vjekoslav Martinovic.

– Det var snabb inflyttning, så jag fick betala dubbel hyra i två och en halv månad. Men det gick. 

Nu planerar far och dotter att bo kvar på obestämd tid. Vjekoslav Martinovic säger att de är lyckligt lottade som haft ett tryggt boende under tiden de väntat, och att konkurrensen på hyresmarknaden är betydligt hårdare i dag än den var för tio år sedan. 

– Vänner till mig som separerat senare har haft ännu svårare att lösa sin bostadssituation, säger han. 

Det byggs bostäder i Göteborg, men inte för alla inkomstnivåer, menar Vjekoslav Martinovic. På sociala medier ser han hur lägenheter i ytterområden och små rum i innerstaden hyrs ut i andra hand till överpris. Var dottern ska ta vägen när hon så småningom vill flytta hemifrån är en fråga som Vjekoslav Martinovic inte har något svar på.

– Bostadsmarknaden är brutal. Hon får nog bo kvar hemma. Eller i en barrack! 

Läs också: Var i Göteborgsområdet har du råd att köpa bostad? Ange din inkomst – få svar direkt