Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Han vill göra världen säkrare med hjälp av smarta mobiler

”Min största drivkraft har alltid varit att göra folk tryggare”, säger Per Dahl, skapare av appen Softalarm.
”Min största drivkraft har alltid varit att göra folk tryggare”, säger Per Dahl, skapare av appen Softalarm. Foto: Emil Wesolowski

Softalarm är appen som gör om mobilen till ett smart personlarm. Nu tar bolaget bakom hjälp av internet of things för att göra tjänsten ännu vassare.

Många av oss har någon gång känt oss rädda för att gå hem ensamma sent på natten, eller för att råka ut för en olycka utan att kunna larma en vän eller kollega. Örebrobaserade Softalarm vill råda bot på det.

Med företagets app påslagen kan du bland annat skicka ut din gps-position till utvalda personer i ditt sociala nätverk, eller ta en bild på taxin du precis hoppat in i.

– I dag har de flesta alltid med sig mobilen. Appen gör att dina vänner kan få veta direkt om det hänt dig något, säger grundaren Per Dahl.

Softalarm utvecklades först för företagsanvändare, men numera finns även konsumenter på radarn.

– Vi har runt tusen företagskunder, och appen används bland annat av socialtjänsten i Norrköpings kommun. Men jag tror att konsumenterna kommer att bli den stora marknaden, med kvinnor och seniorer som viktiga målgrupper.

Hur når man ut i appbruset?

– Vi satsar på digital marknadsföring på företagssidan och växer i det kundsegmentet. Konsumenter är svårare att nå och där kommer sociala medier att bli en viktig kanal.

Internet of things (IoT) är en het trend i It-Sverige. I praktiken handlar det om att få uppkopplade prylar att kommunicera med varandra över nätet. För Softalarm ger Iot nya möjligheter att anpassa tjänsten efter kundernas behov.

– En kund undrade om jag inte kunde sätta en uppkopplad knapp på baksidan av mobilen, så hon inte behöver öppna appen för att larma. Jag testade och fick det att fungera. Med knappen blir det även lättare för äldre att använda Softalarm.

Per Dahl har lång erfarenhet från it-branschen. Trots rutinen har det inte alltid känts lätt att driva eget.

– Det kan vara tufft, exempelvis om du blir sjuk. Man måste alltid ha en plan och det gäller att kunna skaka av sig motgångar.

Under 2016 är ett av målen att etablera sig i minst ett nytt land.

– England och Australien är våra största marknader. Nu hägrar USA. Planen är också att gå med vinst i år, samt att få in mer folk i företaget.

Fakta: Internet of things –Iot

Även känt som ”sakernas internet”. Det startas massor av Iot-företag just nu. Det handlar om allt från tjänster för mobil betalning till appar för näringslivet.

Softalarm

Grundades: 2003, då som Dahl security. Heter Softalarm sedan 2009.

Antal medarbetare: 1 (men har haft fler anställda tidigare).

Omsättning 2014: 307 500 kronor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.