Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-16 20:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/han-vill-jamna-ut-kunskapsluckor-om-aktiesparande/

DIN EKONOMI

Han vill jämna ut kunskapsluckor om aktiesparande

Tillsammans med bland annat Nasdaq och Fryshuset ska Unga Aktiesparare utbilda nya målgrupper om aktier. Batuhan Yigin tycker att sparande ger en trygghet.
Tillsammans med bland annat Nasdaq och Fryshuset ska Unga Aktiesparare utbilda nya målgrupper om aktier. Batuhan Yigin tycker att sparande ger en trygghet. Foto: Elin Åberg

Aktieförmögenheten är ojämnt fördelad i befolkningen, och stora delar av kapitalinkomsterna går till hushåll med redan höga inkomster. Batuhan Yigin tycker att skolan borde lära ut mer om privatekonomi. Nu vill han sprida den kunskap han själv inte fick.

– Många samhällsgrupper får inte tillgång till den här kunskapsbanken, säger han.

Vissa får aktiekunskaper med modersmjölken. För Batuhan Yigin var det tvärt om. Han har inspirerat sina föräldrar att bli mer aktiva i sin privatekonomi.

– Jag kommer inte från en familj av aktiesparare, men de senaste åren har intresset växt inom familjen. Det visar att man kan lära sig. Det handlar bara om att ta det första steget, säger 22-åringen.

I dag är han både ekonomi- och juriststudent, och ideellt engagerad i föreningen Unga Aktiesparare. Det var sista året på gymnasiet som han först fick upp ögonen för börsen.

– Det var nog inte pengarna i sig som lockade, utan tryggheten som kommer med sparandet. Att man kan påverka sin framtid på ett sätt som är så nära tillhands.

Trots att han läste ekonomiprogrammet på gymnasiet, upplevde han att privatekonomi och aktiekunskaper inte lärdes ut i skolan. Det spär på skillnaderna mellan de som får kunskaperna hemifrån, och de som inte får det, tror han. Nu reser Batuhan Yigin runt i olika skolor för att sprida kunskapen om aktiesparande.

– Det är en utmaning, eftersom det finns en föreställning om att börsen är så svår. Men här har vi en viktig samhällsuppgift, tycker jag, att slå hål på den myten. För att bli en långsiktig sparare behöver man inte ha så mycket förkunskaper. Det handlar bara om att börja.

I ett nytt initiativ ska Nasdaq, tillsammans med Unga Aktiesparare, Fryshuset, Allkompis och My Dream Now, genomföra en utbildningsinsats med fokus på personer som ”inte har naturlig tillgång till information om aktiemarknaden”.

Antalet aktiesparare har ökat de senaste åren. Den stora börsyra som pågått nästan oavbrutet sedan pandemins första svacka har bidragit till ytterligare intresse, tror Fredrik Ekström, vd för Nasqaq. Han ser positivt på det och vill att Nasdaq-börsen ska vara tillgänglig och rättvis. Samtidigt tycker han att det är viktigt att informera om riskerna.

– Vi tror att aktiemarknaden på lång sikt tjänar på att vi har ett brett och utbildat investerarkollektiv, säger Fredrik Ekström.

Han har stor tilltro till att utbildningsinsatserna ska nå ut till bredare grupper som inte har investerat tidigare.

– Det är klart att information är olika tillgänglig, beroende på om man har föräldrar eller vänner som har kunskap om aktiemarknaden eller om man får kunskapen i skolan. Det är en rättvisefråga att nå ut så brett som möjligt, säger Fredrik Ekström.

Aktieförmögenheten är ojämnt fördelad i befolkningen. ”Många samhällsgrupper får inte tillgång till den här kunskapsbanken”, säger Batuhan Yigin, som nu vill sprida den till andra.
Aktieförmögenheten är ojämnt fördelad i befolkningen. ”Många samhällsgrupper får inte tillgång till den här kunskapsbanken”, säger Batuhan Yigin, som nu vill sprida den till andra. Foto: Elin Åberg

Sedan början av 2000-talet har inkomster från kapital blivit en större del av hushållens disponibla inkomster. Samtidigt är kapitalinkomsterna mycket ojämnt fördelade i befolkningen. Det gäller flera parametrar: kön, ålder, inkomstgrupp och födelseland. 2018 gick till exempel 80 procent av alla räntor och utdelningar till män, enligt statistik som sammanställts av SCB. Och 2019 hade hushåll där referenspersonen (den med högst förvärvsinkomst) är svenskfödd i snitt nästan tre gånger så höga kapitalinkomster som hushåll där referenspersonen är född utanför Sverige.

Batuhan Yigin tycker själv att aktieägandet gett honom frihet och en känsla av att kunna påverka sin egen situation. Själv gjorde han sina första placeringar kort innan det första stora pandemiraset. Men det avskräckte honom inte.

– När man börjar spara tidigt har man också möjligheten att spara långsiktigt. Många säger till mig att de är rädda att förlora allt, men att stå helt utanför börsen med en årlig inflation innebär en värdeminskning på sitt kapital. Dessutom har sparräntor under lång tid legat på noll.

Men är det verkligen rimligt att alla ska bli börshajar?

– Nu är jag subjektiv i den frågan, men jag förstår att alla inte vill hålla på med det. Däremot tycker jag att alla ska veta hur man kan påverka sitt eget sparande och sin privata ekonomiska situation. Sedan är det ett aktivt val hur pass aktiv man vill vara.

– Börsen är för alla. Det är huvudbudskapet vi vill nå ut med, säger Batuhan Yigin.

Läs mer: Victoria var toppchef på ett IT-företag när hennes ekonomin rasade.

Ämnen i artikeln

Din ekonomi
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt