Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Han vill köpa Vattenfalls brunkol

Foto: Robert Henriksson

Den tjeckiska energijätten Cez vill köpa Vattenfalls kraftverk och gruvor i Tyskland – trots att brunkolet är på väg ut. ”Vi är övertygade om att kolkraftverk kommer att behövas som överbryggningsteknologi”, säger koncernens vd Daniel Benes i en intervju.

Statliga Vattenfall vill sälja sina kraftverk och brunkolsgruvor i östra Tyskland. De massiva klimatskadliga koldioxidutsläppen blev till sist för mycket för den svenska regeringen.

Vattenfall har satt en frist till i början av mars för att få in seriösa bud.

En spekulant är den tjeckiska energijätten Cez med säte i Prag och med 26.000 anställda i Europa, i likhet med Vattenfall också statligt ägd.

I en intervju med den tyska affärstidningen Handelsblatt på tisdagen berättar Cez-koncernens vd Daniel Benes om sitt intresse för Vattenfalls tyska tillgångar.

Benes är medveten om att kol inte har någon framtid i Tyskland, samtidigt tror han att kraftverken kommer att behövas de närmaste decennierna för att överbrygga bortfallet av kärnkraften. Den sista reaktorn ska stängas 2022.

– Det måste finnas ett perspektiv fram till 2035, helst till 2040, säger Daniel Benes i intervjun.

Benes säger att Tyskland är en strategiskt viktig marknad för Cez som man vill fortsätta att investera i utöver Vattenfall-köpet.

I dag står kolkraftverk för hälften av den el som Cez producerar. Daniel Benes säger att målet är att minska den andelen och därför är man också attraherad av den tyska vattenkraft som ingår i Vattenfalls paket.

När det kommer till prislappen svarar Benes avvärjande. Det har talats om två-tre miljarder euro (25 miljarder kronor). Analytiker tror att priset blir väsentligt lägre.

Daniel Benes konstaterar bara att priserna på elbörserna befinner sig i fritt fall.

– Jag förväntar mig inte att priserna stiger de närmaste åren. Det är bra för köparna. Vi går in med försiktighet i förhandlingarna för att undvika risker.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.