Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Handels lönekrav visar sprickan inför avtalsrörelsen

LO:s tredje största förbund Handels begär 3,1 procent i löneökningar, 0,3 procentenheter mer än industrifacken. Därmed bekräftas lönerörelsen som en huggsexa i vardande, där få om ens några fackförbund tänker respektera industriavtalets märke som tak.

– Inom LO har vi kommit överens om att minska löneklyftorna, och ska vi kunna göra en låglönesatsning så måste det vara på den här nivån, hävdar det kvinnodominerade låglöneförbundets ordförande Susanna Gideonsson, som manar Handels nära 160.000 medlemmar till kamp.

– Vi står varken under industrins eller någon annans kappa. Handels roll är att sätta avtalsrörelsens andra ”märke”: jämställdhetsmärket, för kvinnorna och de lågavlönade.

Strax före jul utbytte fack och arbetsgivare inom industrin avtalskrav. Industrifacken begär 2,8 procent.

I nära tjugo år har den konkurrensutsatta industrins avtal fastställt löneutrymmets gränser för resten av den svenska arbetsmarknaden. Men inför årets avtalsrörelse sprack LO-samordningen. Och nu har sju av de 14 LO-förbunden lagt fram krav en bra bit över IF Metalls: jätten Kommunal kräver 3,3, med mest för undersköterskorna, och Byggnads, Elektrikerna, Målarna, Fastighets och Seko begär 3,2 procent.

Handels krav är minst 750 kronor för samtliga, vilket omräknat till procent blir 3,1 procent.

Det krav på frysta lägstalöner som Handelsarbetsgivarna framförde på onsdagens DN Debatt med hänvisning till att fler nyanlända ska kunna komma i arbete viftas snabbt bort av de handelsanställdas ledning:

– Arbetsgivarna vill alltid frysa lägstalönerna, och de hittar alltid något argument i tiden. Men det skulle drabba våra medlemmar oerhört hårt, på några års sikt skulle lönerna dras ned för en större del av medlemmarna.

Handeln har råd att fortsätta anställa både nyanlända och ungdomar utan sänkta löner, säger Susanna Gideonsson, och hänvisar till färska siffror från Konjunkturinstitutet.

Handels efterlyser tryggare jobb, med ett slut på ”daglöneriet” med sms-jobb, liksom kräver att heltid blir norm. I dag arbetar sex av tio medlemmar deltid och genomsnittsanställningen är 27 timmar i veckan.

En tredjedel har otrygga anställningar. Handels vill att inga anställningar får vara 14 dagar, och att tidsbegränsad anställning enbart ska få användas vid vikariat, säsongsjobb och tillfälliga arbetstoppar.

Fakta.

Handels krav

Löneökningar med 750 kronor per månad för heltidsanställda. Samma på lägstalönerna.

Normen ska vara heltidsanställningar och tills vidare.

Tidsbegränsade anställningar ska bara få användas vid vikariat, säsongsjobb och tillfälliga arbetstoppar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.