Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-29 23:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/handels-ordforande-hetaste-tipset-som-ny-lo-bas/

Ekonomi

Handels ordförande hetaste tipset som ny LO-bas

Bild 1 av 2 Susanna Gideonsson, ordförande Handels
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 2 av 2 Karl-Petter Thorwaldsson, avgående LO-ordförande
Foto: Jonas Lindkvist

I dag, fredagen, gör Karl-Petter Thorwaldsson sin sista 1:a maj som LO:s ordförande, i juni avgår han. Mest favorittippad som efterträdare är Handels ordförande Susanna Gideonsson.

Hon blir i så fall den andra kvinnan som leder LO. Uppdraget: att ena en splittrad organisation.

Susanna Gideonsson står mitt i coronakrisen, hennes medlemmar i detaljhandeln är bland de mest drabbade. Det skulle ha färgat hennes röst som ombud på LO:s kongress den 15 juni, som blir digital. Nu säger förhandssnacket att hon i stället kommer att väljas till ny ordförande.

För en månad sedan sade hon själv att hon vill bli ny LO-bas, enligt det inofficiella fackliga protokollet gör man inte det om man inte vet att man starkt stöd.

Det innebar också att hon avgick som ordförande för LO:s valberedning. Efterträdaren blev Malin Ackholt, ordförande i Hotell- och restaurangfacket.

– Nej, vi har inte bestämt oss än. Vi är inne i den andra samtalsomgången, vi lägger ett pussel och ska ju nominera personer till hela LO:s ledning. Vi pratade med 14 personer först, nu är vi nere på åtta. Det är osannolikt att vi kommer med ett besked före 11 maj, när vi träffar alla LO-förbundens ledningar igen, säger Ackholt till DN.

Men alla åtta är väl inte aktuella som ordförande, har ni bestämt er där?

– Det har jag inga kommentarer till, säger Malin Ackholt.

Susanna Gideonsson är 56 år och bor i Umeå, och har varit Handels ordförande sedan 2014. Hon ingår i Socialdemokraternas verkställande utskott och är ordförande i det europeiska handelsfacket UNI Europa.

Om hon väljs i juni blir hon den andra kvinnliga LO-ordföranden, den första var Wanja Lundby-Wedin. Hon blir också den första från den privata servicesektorn, historien är annars full av ledare från industrin.

Bild 1 av 2 Tobias Baudin.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 2 av 2 Therese Guovelin, LO:s förste vice ordförande
Foto: Fredrik Hjerling

Men det finns andra kandidater som förts fram av olika förbund eller i fackförbundspressen: Tobias Baudin, Kommunals ordförande, som förlorade ordförandestriden mot Karl-Petter Thorwaldsson 2012. Johan Lindblom, Byggnads stridbare bas. Therese Guovelin, i dag LO:s förste vice ordförande. Markus Pettersson, facklig-politisk sekreterare hos Socialdemokraterna och tidigare tillförordnad ordförande för Transport. Marie Nilsson, ordförande i IF Metall.

Karl-Petter Thorwaldssons efterträdare har fullt upp att göra fyra år framåt. Pandemin har gett en rusning av nya medlemmar, men trenden är sedan länge nedåtgående. Man ska fortsätta ta striden mot Sverigedemokraterna, som vunnit insteg i LO, och hålla tummen i ögat på regeringen.

Det handlar om att leda en organisation som består av 14 olika förbund med 1,2 miljoner aktiva medlemmar. De har var för sig olika prioriteringar och väldigt skiftande facklig slagkraft. Störst är Kommunal med en halv miljon medlemmar, minst är Musikerförbundet med några tusen.

En organisation som dessutom det senaste året varit splittrat i ett antal tunga fackliga frågor, där Susanna Gideonsson och Handels tagit LO-majoritetens sida: 

• Kommunal och Pappers ställde sig utanför LO:s traditionella låglönesatsning och kommer att driva egna högre lönekrav när förhandlingarna återupptas i höst. kommunal har då vunnit kraft av att medlemmarna stått i fronten i en av Sveriges allvarligaste kriser.

• Sex förbund – bland annat Kommunal, Byggnads och Seko – har hoppat av förhandlingarna mellan LO och Svenskt Näringsliv om förändringarna av arbetsrätten, bland annat på grund av att man ansett att LO har velat sälja ut viktiga frågor i lagens om anställningsskydd.

• De fem förbunden i samverkansorganisationen 6F – Byggnads, Elektrikerna, Fastighetsanställdas Förbund, Målarna och Seko – utmanar industrifackens rätt att sätta det så kallade Märket. Det är det avtalet som styr lönesättningen på den svenska arbetsmarknaden.

Läs mer: Arbetslösa matchas mot lantbruket för att klara skörden 

Läs mer: Tillfälliga jobb stridsfråga i coronakrisen 

Läs mer: LO fortsätter att förhandla trots avhoppen