Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 14:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/handelsbanken-hojer-privatgirot-sa-mycket-kostar-det-hos-storbankerna/

Ekonomi

Handelsbanken höjer privatgirot – så mycket kostar det hos storbankerna

Höjningen träder i kraft 1 april.
Höjningen träder i kraft 1 april. Foto: Henrik Montgomery/TT

Från och med den 1 april blir det dyrare att betala räkningar med privatgiro på Handelsbanken. Avgiften höjs nämligen avsevärt.

I nuläget är de 16 första försändelserna med privatgiro avgiftsfria hos Handelsbanken. Därefter kostar varje försändelse 20 kronor. Men från och med 1 april ändras systemet. Då kommer i stället varje försändelse kosta 25 kronor.

Mikael Jismark, affärsutvecklingschef privat på Handelsbanken Sverige, på Handelsbanken Sverige, ger två anledningar till höjningen.

– Dels går volymerna ner i takt med att folk använder mobilappen och internet, och dels är det här ingen tjänst vi kör själva internt. Externa leverantörer för porto och blanketter kostar också pengar, säger han.

Privatgiro innebär att du betalar räkningar genom posten. Därmed behöver du inte tillgång till varken dator eller internet. När du ska betala räkningarna fyller du i stället i en betalorder och lägger den tillsammans med inbetalningsavierna i ett kuvert.

Eftersom banken inte rört avgifterna på över tio år är höjningen befogad, anser Mikael Jismark.

– Det kostar till exempel 85 kronor per betalning att gå igenom samma process på ett kontor. Vi tycker att det nya priset också är konkurrenskraftigt.

Det innebär att Handelsbanken fortfarande är den enda av de stora bankerna som inte har en årsavgift för tjänsten. 

– När vi bestämde hur systemet skulle utformas tittade vi på årsavgifter också. Men eftersom de som påverkas negativt av ett sånt system är de som använder nån gång per år som komplement till internet valde vi att inte använda det systemet.

Men å andra sidan drabbas de som använder tjänsten ofta hårdare med det nya systemet?

– Så är det, men när jag tittar på statistiken använder 95 procent av privatgirokunderna tjänsten max en gång i månaden. Samtidigt har de som är frekventa användare tidigare också fått betala efter sextonde gången.

Läs mer: Handelsbankens vinst 5,7 miljarder kronor