Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-03 14:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/handelsbanken-hushallen-tappar-3-000-kronor-i-manaden-i-ar/

EKONOMI

Handelsbanken: Hushållen tappar 3 000 kronor i månaden i år

Ett genomsnittligt hushåll kommer att få sin köpkraft minskade med närmare 3 000 kronor i månaden på grund av den höga inflationen.

Den bedömningen gör Handelsbanken i sin senaste konjunkturprognos.

Löneökningarna i år kommer inte kunna kompensera för den höga inflationen. Följden blir att köpkraften hos hushållen gröps ur.

Handelsbankens chefsekonom, Christina Nyman, har satt en prislapp på det – ett genomsnittligt hushåll får sin köpkraft urholkad med 35 000 kronor under året, närmare 3 000 kronor i månaden.

– Det är effekten av själva inflationen, sedan får man lägga till höjda räntor på det, säger hon.

Så de högre boräntorna kommer som lök på laxen?

– Ja, så får man tänka.

Nyman och Handelsbankens prognosmakare tror visserligen att inflationstakten kommer att sjunka under året, men inte att den når målet på 2 procent.

– Vid slutet av året ligger den på mellan 3 och 4 procent. Men det är först under 2024 som vi mer varaktigt och mer stabilt får ner inflationen till runt 2 procent, säger Nyman.

Hon menar att Sverige och andra länder kommer från ett läge med en överhettad ekonomi. En kraftigt expansiv finanspolitik, främst i USA, med omfattande stödåtgärder, har bäddat för den globala inflationschocken.

– Folk fick mycket pengar i plånboken – mer än om pandemin inte hade inträffat, säger Nyman.

Enligt bankens prognos krymper ekonomin i år med 1 procent. Men trots det så behöver, menar Nyman, mer göras för att kyla av den i den takt som krävs. Arbetsmarknaden är till exempel fortfarande stark och det är ”rekordmånga” företag, även inom detaljhandeln, som säger att de planerar att fortsätta att höja priserna på tre månaders sikt.

– Vi tror att det krävs mer än ett svagt kvartal, utan det måste till fler kvartal för ett ekonomin kyls av så pass mycket att inflationstrycket minskar, säger Nyman.

Därför räknar banken med att Riksbanken höjer sin styrränta med 0,50 procentenheter i februari och med ytterligare 0,25 procent enheter i april. Då ligger räntan på 3,25 procent.

– Vi räknar med att den ligger kvar på den nivån året ut följt av försiktiga sänkningar under 2024-25. Och vi kommer inte ner till de låga nivåer som vi hade tidigare.

Köpkraften tar ordentligt med stryk nu. Hittills har dock effekten på konsumtionen inte blivit så stor som man kanske har trott.

När banken tittar längre in i framtiden räknar den med en styrränta på 2–2,5 procent. Och det betyder rörliga boräntor på 3,5–4,5 procent.

Arbetslösheten kommer att stiga, från 7,4 procent i fjol till 7,9 procent i år och till 8,3 procent nästa år.

Med tanke på att banken spår en åtstramning av hushållens köpkraft på en nivå Sverige inte sett på väldigt länge, kan det tyckas märkligt att inte nedkylningen sker snabbare.

– Köpkraften tar ordentligt med stryk nu. Hittills har dock effekten på konsumtionen inte blivit så stor som man kanske har trott, säger Christina Nyman.

– Det hänger samman med att hushållen har haft ett högt sparande. Nu ser vi att de har dragit ner på sparandet för att använda det till konsumtion. De möjligheterna börjar tömmas nu och då får det större effekt på ekonomin, tillägger hon.

Läs mer:

Sverige har nått toppen för inflationen

”Det dröjer innan bostadspriserna är tillbaka på toppnivåer”

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt