Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Handelsbanken: Ser inga tecken på bobubbla

Handelsbankens vd Anders Bouvin ser viss avmattning i svensk ekonomi. Men han tror inte på någon bostadsbubbla.
Handelsbankens vd Anders Bouvin ser viss avmattning i svensk ekonomi. Men han tror inte på någon bostadsbubbla. Other: Christine Olsson / TT

Lägre vinst men bättre än väntat. Handelsbankens vd Anders Bouvin ser viss avmattning i svensk ekonomi. Men han tror inte på någon bostadsbubbla.

– Vi kan inte se några tecken i dag att det skulle finnas en bubbla. Det skulle kräva någon extern chock, säger Anders Bouvin, och hänvisar bland annat till att det finns ett fundamentalt efterfrågeöverskott på bostadsmarknaden.

Enligt Bouvin är den avmattning som noterats på bostadsmarknaden den sista tiden naturlig mot bakgrund av att prisuppgången på bostäder under en tid varit högre än de genomsnittliga inkomstökningarna. Och någon oro för bankens krediter vid en eventuell bostadsprisnedgång känner han inte.

– I vår kreditbedömning tar vi hänsyn till scenarier som vi kanske är på väg in i med prisnedgångar på bostäder och även räntehöjningar som vi tror kommer under nästa år, säger Bouvin.

LÄS MER: Handelsbankens vinst klår förväntningarna

Handelsbanken redovisar en rörelsevinst på 5 424 miljoner kronor för tredje kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 5 691 miljoner kronor motsvarande period i fjol. Aktieproffsen hade, enligt Reuters, i genomsnitt räknat med en vinst på 5 243 miljoner kronor.

Både ränte- och provisionsnettot steg, det förstnämnda med åtta procent jämfört med tredje kvartalet i fjol. Framför allt bidrog ökad utlåning till det högre räntenettot medan marginalerna, lönsamheten på låneverksamheten, låg stilla, enligt delårsrapporten. När det gäller bolånemarginalerna generellt i Sverige har Finansinspektionen tidigare sagt att de indikerar en svag konkurrens på marknaden.

– Jag håller inte alls med. Det blir snarare fler och fler som ska konkurrera på bolånemarknaden, säger Bouvin.

Det som bidrog till det lägre totala resultatet var sämre vinst från finansiella transaktioner medan kreditförlusterna föll. Bouvin nämner också att det finns vissa kostnadsökningar för it-investeringar samt för personal på tillväxtmarknader.

Other: Alexander Larsson Vierth/TT

Handelsbanken ser fortsatta tillväxtmöjligheter i Storbritannien oaktat Brexit. Men banken tar vissa kostnader även där. Bland annat för att starta ett dotterbolag. Exakt vad det kommer att kosta är i nuläget oklart, enligt banken.

– Nu tar vi det slutgiltiga steget och bildar en brittisk bank och etablerar funktioner i Storbritannien, säger Bouvin.

Generellt säger han att banken går bra och att den växer. Men svensk ekonomi kan vara på väg in i ett skifte.

– Svensk ekonomi går bra även om vi ser att vi är förbi uppgångsfasen och är i en högkonjunktur, det är väl sannolikt att det börjar mattas av framåt nästa år, säger Anders Bouvin.

Vid 11-tiden på förmiddagen hade Handelsbanken backat med runt 1 procent på Stockholmsbörsen. Nordea och Swedbank hade stigit svagt medan SEB i det närmaste var oförändrad.

LÄS MER: Räkna med att bostadspriserna i Stockholm kommer att sjunka

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.