Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 22:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/handelsbankens-vd-blir-arets-ruter-dam/

Ekonomi

Handelsbankens vd blir årets Ruter Dam

Foto: Jessica Gow/TT

Carina Åkerström har utsetts till årets Ruter dam. Utmärkelsen tilldelas varje år den kvinnliga chef som har befordrats till den mest inflytelserika positionen inom svenskt näringsliv 2019. 

Årets vinnare är den nya koncernchefen för svenska Handelsbanken – Carina Åkerström. Hon är den första kvinnliga koncernchefen i bankens 150 år långa historia. Under 1980-talet arbetade hon extra på banken och långsamt klättrade hon uppåt inom verksamheten. I mars i år tog hon sig an rollen som koncernchef. 

– Jag är glad och stolt över att ha blivit utvald till Årets Ruter Dam. Arbetet som Ruter Dam gör för att uppmärksamma kvinnligt ledarskap är mycket viktigt, kommenterar Carina Åkerström utmärkelsen.

– Jämställdhet är i dag strategiskt avgörande för att kunna rekrytera duktiga medarbetare och ju fler perspektiv chefer och medarbetare bidrar med, desto bättre förstår man sina kunder. Jämställdhet är helt enkelt bra för lönsamheten, fortsätter hon.

Ruter dam är ett chefsutvecklings- och mentorprogram som har funnits sedan 1987. Ungefär 13.000 kvinnliga chefer har genomgått programmet. Målet är att fler kvinnor ska hamna på på höga chefspositioner inom stora företag. 

När årets vinnare väljs är det med hänsyn till företagets storlek, antal anställda, omsättning och kvinnans grad av makt och inflytande. Förra årets vann Petra Einarsson, koncernchef och vd för skogsindustribolaget Billerud. 

Totalt arbetar 12.000 personer i Handelsbanken. Under det fjärde kvartalet hade banken ett rörelseresultat på 4.997 miljarder kronor. 

Läs mer: Hon blev Ruter Dam 2018