Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 00:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/handlarna-som-fick-nog-av-valdet/

Ekonomi

Handlarna som fick nog av våldet

Affärsinnehavaren Riadh Alsayfi, 63, visar upp ett brännbollsträ som han förvarar bakom disken i sin guldbutik. Hans svärson är också i butiken. Det är alltid bättre att vara två än att stå ensam. Foto: Roger Turesson

För några år sedan fick företagarna nog och stängde tillfälligt sina butiker i Husby centrum i protest mot den ökade kriminaliteten.

Sedan dess har torget fått övervakningskameror, centrumvärdar, ordningsvakter och centrum håller på att renoveras.

– Jämfört med tidigare så har det blivit lugnare, säger guldhandlaren Riadh Alsayfi.

Jag trycker på ringklockan. Två säkerhetsdörrar låses upp. Guldbutiken i Husby centrum har både galler och kameror. 

Riadh Alsayfi, 63, tar fram ett brännbollsträ som han förvarar bakom disken. Hans händer kramar det hårt. Han har fått användning av det. Senast i januari 2018 blev han hotad med pistol och nedslagen.

– När jag låg på golvet förstod jag att det var en falsk pistol så jag slog och slog med slagträet och fick iväg dem. Efter det har vi inte drabbats av rån. Det har blivit mycket lugnare på torget men man vet aldrig när det kan hända igen. 

För några år sedan var hot, våld och rån vanligt i Husby centrum, men många vittnar om att det har blivit bättre nu i centrum och att problemen flyttats till andra delar av Husby. Foto: Roger Turesson

Polisen klassar Husby i nordvästra Stockholm som ett särskilt utsatt område. En polisrapport berättar om hög kriminalitet, etnisk segregation, stigmatisering, trångboddhet och marginaliserade ungdomar. En annan polisrapport beskriver parallella samhällsstrukturer, hög arbetslöshet, låga inkomster och färre med gymnasiebehörighet.

I december 2016 och oktober 2017 stängde områdets handlare sina butiker tillfälligt i protest mot den ökade kriminaliteten på torget. Enligt branschorganisationen Svensk handel var aktionen något nytt i Sverige.

Handlarna vittnade om en vardag med snatterier, öppen knarkförsäljning, rån, hot och smash and grab-kupper och hade svårt att teckna butiksförsäkring. När något hände kunde polisen dröja i flera timmar. Flera företagare slutade anmäla brott eftersom det sällan ledde till något. 

Ica-handlaren sålde sin butik våren 2017 till en ny ägare. I november bommade en orientalisk livsmedelsaffär igen. Även en kiosk och en skönhetssalong stängde. Den ökade otryggheten såg ut att kunna leda till en ond spiral med nedrustning av samhällsservice i ett utsatt område, vilket i sin tur skulle öka risken för ännu större utanförskap. 

Sedan hände något. Först kom övervakningskamerorna. I december 2017 anlitade det kommunala bolaget Svenska bostäder, som äger Husby centrum, två centrumvärdar och från den 9 september i år finns även ordningsvakter på plats, anställda av kommunen. 

När DN nu besöker torget är alla vi pratar med överens. Det känns tryggare i centrum. Unga och gamla, svenskar och nysvenskar hälsar på varandra och är vänliga. Kiosken Direkten som tidigare stängde på grund av brottslighet har öppnat igen. 

– Kortsiktigt har kamerorna gett effekt. Grupperingarna i centrum har försvunnit. Jag har kunnat flytta men har valt att bo kvar. Det finns en bild av att ingenting är bra här men det finns mycket bra också. Det är mitt hem, jag älskar Husby. Jag känner nästan varenda en som passerar här, säger Esme Güler, 52, som även är socialdemokratisk fritidspolitiker. 

Nico Mulic, 38, som tog över Ica-butiken 2017, håller med om att centrum förändrats.

– Vi har halverat vårt osynliga svinn, där snatteri är den största boven. Vi har bra samarbete med polisen, Svenska bostäder, centrumvärdar och inte minst Fryshuset som driver en skola i området.

Sedan december 2017 finns centrumvärdar i Husby centrum. Det är också kamerabevakning och polisnärvaro och från 9 september även kommunala ordningsvakter här. Den enda polisstationen i Järvaområdet, polishuset i Kista, stängde 2017 och flyttade till Solna. Ett polishus i Rinkeby planeras till 2020. Foto: Roger Turesson

Svenska bostäder rustar Husby centrum efter en så kallad feministisk stadsplanering. Deras enkäter visade att en del kvinnor med utländsk bakgrund känt sig kontrollerade av män på ett kafé som serverade baklava och persiska specialiteter och därför ska kaféet flyttas en bit.

Torgets renoverade byggnader ska bli mer upplysta och tryggare. 

– Ambitionen är att göra centrum mer jämlikt. Vi vill skapa en trygg plats där kvinnor vill vara och få hit fler kvinnliga företagare och butiksanställda. Målet är ett centrum med handel, kultur, arbetsplatser och mötesplatser som lever större delen av dygnet, säger Svenska bostäders lokaluthyrningschef Ola Wickman.

En presentbutik och en tygaffär som tidigare stängt väntas öppna igen nästa år. Sedan fortsätter renoveringen. Man planerar en ombyggd tunnelbaneuppgång, ett mat- och kulturtorg och 270 nya bostäder. 

Några har varit kritiska till höjda hyror, att renoveringen som startade 2016 tar tid och vissa boende har inte känt sig delaktiga i planerna.

– Hyrorna speglar att vi gör ändamålsanpassade lokaler och handlarna ska kunna tjäna på verksamheten. Men vi är öppna för kritik. Vi har daglig kontakt med boende. Jag är glad att allt fler har synpunkter för då kan det bara bli bättre, säger Wickman.

Folkets Husby är en viktig mötesplats. Här sitter Inga Harnesk, 89, som har bott i Husby i 45 år, med Hedvig Wiezell, verksamhetschef för Folkets Husby. Foto: Roger Turesson

Även om centrum upplevs som lugnare så ser det annorlunda ut i andra delar av Husby. I sommar har åtta bränder inträffat i loftgångar och trapphus. Boende berättar att knarkhandeln och stöket inte har försvunnit utan bara flyttat dit kamerorna inte finns – till bostadsområden.

– Det märkte vi av ganska så omgående när kamerorna kom upp. Jag har hittat knivar och cannabis i trappuppgången och har blivit erbjuden att köpa droger. På gårdarna är det lätt för gäng att rekrytera för ungdomar är ju här, säger Eva Kaneteg, 62, som bor i Husby.

– Men jag känner mig trygg. I dag kom en granne med frukt, päron. Det är ingen som ignorerar mig om jag behöver hjälp. Vi grannar hjälper varandra och det måste också lyftas fram. Det är bara att ringa på dörren. Husby har väldigt mycket bekymmer men har också en enorm förmåga att hjälpa till.

I ett hörn av Husby centrum, nära en grönsaksmarknad, ligger Folkets Husby. En viktig mötesplats för kulturella och sociala aktiviteter. I närheten finns Kulturskolan med aktiviteter för barn och unga, ungdomsgården Reactor och biblioteket.

Hedvig Wiezell, verksamhetschef för Folkets Husby, vill se mer resurser till områdets skolor och fler mötesplatser för barn och ungdomar. 

– Att rusta centrum i sig är inte fel, men det går inte att bygga bort sociala oroligheter. Med fler kameror och fler väktare flyttar man i stället problemen till andra platser.

På husfasader i Husby centrum finns övervakningskameror. Foto: Roger Turesson

Tillbaka i guldbutiken håller Riadh Alsayfi med. Man kan inte bara bygga bort otrygghet, men han säger också:

– Det är mycket bättre än tidigare och vi hoppas att det fortsätter bli tryggare framöver.

Läs mer: Hur tycker du att Husby centrum har förändrats?