Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Handlingskraftig ledare som underminerar demokratin

Indiens premiärminister Narendra Modi.
Indiens premiärminister Narendra Modi. Foto: AP

Indiens premiärminister Narendra Modi anländer i dag till Sverige för möten med stats­ministrarna från de nordiska länderna, kungen och näringslivet.

Modi är en kontroversiell politiker som kritiseras för sin hindunationalistiska agenda, vilken anses hota demokratin. Samtidigt hyllas han för ekonomiska reformer. 

Sedan han blev premiärminister för fyra år sedan har han ett fast grepp om Indien, med 1,3 miljarder invånare. 

Det är en ledare med gott självför­troende som kommer till Stockholm för att träffa representanter för näringslivet, statsminister Stefan Löfven (S) och kungen. Indiens ekonomi växer snabbare än de flesta andra länders. Inflationen har halverats under Modis tid, utländska investeringar ökar och stats­finanserna är sunda. En av de främsta prioriteringarna är en omfattande utbyggnad av eftersatt infrastruktur.

Narendra Modi lägger ned stor energi på att Indien ska få större plats på den internationella arenan. Han reser jorden runt i ett högt tempo och har gjort sig känd för sina rejäla hälsningskramar. Modi har fått FN att instifta den internationella yogadagen. Han är en hängiven förespråkare av vegetarisk mat.

Vid sidan av de ekonomiska och internationella framgångarna pågår en annan utveckling i Indien som skapar oro för att demokratin håller på att undermineras.

Johan Schück: Indiens ekonomi är på snabb frammarsch 

Narendra Modis parti BJP är en del av den hindunationalistiska rörelsen, där krafter finns som försöker skapa en etnisk hinduisk stat i stället för den inkluderande och tolererande mångfald som har blivit Indiens kännetecken.

Hårdföra hindunationalister har visat sig vara beredda att gå långt för att deras världsbild ska bli den dominerande. Upprepade gånger har bokförlag pressats att dra tillbaka böcker som inte passar in i den nationalistiska mallen. Skolornas läroplaner skrivs om så att hinduerna får en större historisk tyngd än vad vad gängse forskning medger.

BJP-styrda delstater har förbjudit eller begränsat slakt av kor – heliga enligt hinduismen. På flera platser har hinduiska mobbar lynchat muslimer för att de misstänks ha ätit nötkött. Mer än en miljard indier är hinduer, 200 miljoner muslimer utgör den största minoriteten.

Flera journalister som skrivit kritiskt om Modis politik har mördats och intellektuella har protesterat mot utvecklingen genom att lämna tillbaka statliga utmärkelser.

– Det har blivit väldigt tyst i Indien. Yttrandefriheten är hotad när ingen vågar kritisera regeringen och journalister censurerar sig själva, säger en chefredaktör för en nationell tidning som vill vara anonym.

– Jag har alltid deltagit i debatten. Hade någon sagt för fem år sedan att jag skulle uttala mig anonymt hade jag avfärdat det som larvigt. 

Sten Widmalm, professor i statsvetenskap i Uppsala, har haft nära kontakter med Indien sedan 1980-talet:

– Den indiska demokratin har befunnit sig i kris tidigare, men jag är förvånad över hur snabbt det går nu. Forskare avbryter samarbeten med utländska universitet av rädsla för att förlora sina jobb, säger han.

– Jag hoppas att Stefan Löfven även tar upp den minskade öppenheten och civilsamhällets försvagade ställning när han träffar Narendra Modi, säger Sten Widmalm.

Ett kontroversiellt beslut av Narendra Modi var att dra in licensen för 20 000 frivilligorganisationer som fick bidrag från utlandet. Syftet var att minska inflytandet utifrån.

Henrik Chetan Aspengren, forskare vid Utrikespolitiska Institutets Asien­program, beskriver Modis ledarskap som en balansakt mellan olika krafter i den hindunationalistiska rörelsen.

– Det hindunationalistiska bagaget finns där, men han har inte spelat ut det på det sätt som man kunde befara. Då och då gör Modi eftergifter till radikala grupperingar, men han omger sig med flera ministrar som inte företräder en hårdför hindu­nationalism.

Nästa år hålls parlamentsval i Indien och det ser inte ut att finnas några hinder för Narendra Modi att bli omvald för en ny femårsperiod. 

– Modis popularitet beror på att han av många väljare uppfattas leda en stabil och handlingskraftig regering. BJP har egen majoritet, vilket är ovanligt i Indien, säger Henrik Chetan Aspengren.

– Framgången kan också förklaras med det förlamade tillstånd som det rivaliserande Kongresspartiet befinner sig i. Modis position hade sett annorlunda ut med en stark opposition.

Fakta.En viktig marknad

Det folkrika Indien är en viktig marknad för svenska företag. Så här långt är handels­utbytet mellan länderna ganska blygsamt.

Varuexporten till Indien, som växer snabbt, ligger på knappt 1 procent av Sveriges samlade export.

Sedan år 2000 har 170 svenska företag investerat knappt 13 miljarder kronor i Indien. 70 indiska företag är verksamma i Sverige.

I mars lanserade H & M sin första indiska onlinebutik. Senare i år väntas Ikea öppna sitt första varuhus i Indien i staden Hyderabad.

Vid premiärminister Narendra Modis Sverige­besök kommer fokus att ligga på innovation och hållbar utveckling.

Avslutningsvis håller han ett anförande för den indiska diasporan. Allt fler indier får arbets­visum i Sverige eller kommer hit för högre studier.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.