Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 13:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/hans-strandberg-darfor-skams-borje-ekholm/

Ekonomi

Hans Strandberg: Därför skäms Börje Ekholm

Ericsson har brutit mot amerikanska korruptionsregler och mot sin egen affärsetik. Det kommer att kosta motsvarande en bra årsvinst. DN:s Hans Strandberg förklarar varför vd Börje Ekholm skäms. 

Vad har hänt?

Ericsson meddelar på torsdagsmorgonen att man reserverar 12 miljarder kronor som en kostnad för innevarande kvartal. Det är ett resultat av sex års utredning av först av den amerikanska finansinspektionen SEC och sedan det amerikanska justitiedepartementet. Ungefär 10 miljarder är böter, resten är ”kringkostnader”.

Vad har Ericsson gjort?

Företaget erkänner att man brutit mot den amerikanska korruptionslagen FCPA. Det gäller överträdelser i sex namngivna länder: Kina, Djibouti, Indonesien, Kuwait, Saudiarabien och Vietnam. Ericsson betonar också att man samtidigt grovt har överträtt sina egna affärsetiska regler. Bolaget ville på torsdagen inte ge mer detaljer eftersom ”processen ännu inte är avslutad”.

Varför utreder amerikanska myndigheter vad Ericsson gör i Indonesien?

Det har med USA:s tydliga lagar att göra: Ericsson är verksamt i USA, därför gäller reglerna Ericssons verksamhet över hela världen. USA är en slags världspolis när det gäller att jaga korruptionsbovar.

I somras sade Börje Ekholm glatt till DN att ”nu har det vänt för företaget”, nu får han göra värsta pudeln?

Ja, han säger att torsdagen är en ”sorglig dag” i Ericssons historia som går ut på att agera ansvarsfullt och att han skäms för att företaget inte agerade snabbare. Ekholm erkänner att företaget brutit i sin egen kontroll så att ”enskilda individer” getts möjligheter att göra olagliga saker. Ericsson betonar dock samtidigt att målen när det gäller höjda rörelsemarginaler under de kommande åren kvarstår.

Hur ska man bedöma summan 12 miljarder?

En hög summa, den motsvarar nästan på öret hela årsvinsten under ett av Ericssons glansår, 2013. Telia fick för några år sedan betala 7,7 miljarder i en förlikning med amerikanska myndigheter för mutbrott i Uzbekistan – men är ett betydligt mindre företag.

Ericssons aktiekurs påverkades nästan inte alls, varför?

Eftersom marknaden, som man säger, redan har ”prisat in” den kostnaden, och den inte blev högre än vad som tidigare har antytts. Ericsson påpekar också att avbräcket inte påverkar bolagets likviditet. 

Hur har Ericsson agerat internt?

Man säger själv att man med extern hjälp har gått igenom allt som behövs för att kunna upprätthälla en ”nolltolerans” mot korruption. Det handlar om allt från att stärka ledarskapet till bättre digital övervakning av misstänkta transaktioner. 65 personer har varit föremål för ”disciplinära granskningar”, 49 personer har fått avsked.

Vad betyder detta för vd Börje Ekholms ställning?

Troligen ingenting, även om oegentligheterna enligt de amerikanska myndigheterna till viss del fortsatt ända in i första kvartalet 2017, då Börje Ekholm tog över efter Hans Vestberg. Men efter det har Ericsson återkommande talat öppet om den pågående undersökningen och visat att man tar saken på allvar. Detta samtidigt som han har lett företagets ekonomiska vändning.

Läs också: Oro för korruptionsnota får Ericsson att falla

                    Ericssons vd: Nu har det vänt