Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-04 04:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/hans-strandberg-det-vantar-en-het-host-for-arbetsmarknadens-parter/

Ekonomi

Hans Strandberg: Det väntar en het höst för arbetsmarknadens parter

Svenskt Näringsliv, LO och tjänstemannaorganisationen PTK återupptar skarpa förhandlingar i augusti.
Svenskt Näringsliv, LO och tjänstemannaorganisationen PTK återupptar skarpa förhandlingar i augusti. Foto: Bertil Ericson / TT

Det kommer att bli en het höst för arbetsgivare och fack. Kommer de inte överens om anställningstrygghet och andra tunga frågor skadeskjuts den svenska modellen rejält, skriver DN:s Hans Strandberg.

Häromveckan lade en statlig utredare ett förslag om reformerad arbetsrätt, som direkt sablades ner av bland annat flera ledande socialdemokrater. Utredningen var ett krav från regeringens samarbetspartier i det så kallade januariavtalet. 

Tanken är att detta ska bli lag från 2022, ”om inte arbetsmarknadens parter träffar en överenskommelse”.

Och det är just det som arbetsgivare och fack nu sliter med, för en sak är de i alla fall överens om, nämligen att de är de, parterna, som ska bestämma villkoren på svensk arbetsmarknad. Det kallas den svenska modellen, som utmanats flera gånger men ändå överlevt i 82 år.

Parterna har sedan i vintras bedrivit fördjupningsstudier i tre områden för att underlätta fortsatta förhandlingar. Det handlar om anställningsskydd, omställning och a-kassa.

Sveriges Radio avslöjar i dag detaljer från dessa arbetsgrupper. Det handlar om uppluckring av reglerna för uppsägningar och turordning, om att slopa anställningsformen allmän visstid, införa ett nytt studiestöd och reformera a-kassan i grunden.

Svenskt Näringsliv, LO och tjänstemannaorganisationen PTK återupptar skarpa förhandlingar i augusti, och ska vara klara den sista september. Arbetsgivarna kan möjligen ta kraft av den statliga utredningens förslag, LO å sin sida har varit splittrat efter att flera tunga förbund hoppat av arbetsrättförhandlingarna.

På måndag, om det inte sker någon palatsrevolution på kongressen, tillträder Susanna Gideonsson som ny LO-ordförande. I en DN-intervju säger hon att ”det var länge sedan den svenska modellen har utmanats politiskt så mycket”. Hennes uppgift är att ena arbetarstyrkorna, för att öka chansen att modellen håller även i fortsättningen.

Läs mer: Hon kan bli nästa LO-ordförande

Ämnen i artikeln

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt