Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-07 10:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/hans-strandberg-en-storaffar-for-att-klara-den-kinesiska-motvinden/

EKONOMI | KOMMENTAR

Hans Strandberg: En storaffär för att klara den kinesiska motvinden

Ericsson lägger 55 miljarder på ett amerikanskt molnbolag, telekomjättens hittills utan jämförelse största förvärv. Varför? Ett av skälen är den starka motvinden i Kina, skriver DN:s Hans Strandberg.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Vad är det Ericsson köper?

Det amerikanska bolaget Vonage har funnits i 20 år och utvecklar så kallade molntjänster för 120 000 kunder över hela världen. Ericsson gör köpet, som ska godkännas av Vonages aktieägare och konkurrensmyndigheter, för att stärka sitt erbjudande inom trådlösa företagslösningar.

Om 4G i mycket är en teknik för konsumenter så handlar den ultrasnabba 5G-tekniken om att koppla upp företag, robotar, samhällsservice mot nätet. Förra hösten köpte Ericsson amerikanska Cradlepoint, som är marknadsledande inom lokala mobilnätverk för företag. Dagens affär kan ses som en naturlig fortsättning.

Så vad har Kina med detta att göra?

Man kan bara lyssna på vad Ericssons vd Börje Ekholm själv sade till DN i samband med bokslutet för årets tredje kvartal: ”Kina är ett stort avbräck – för att kompensera det måste vi bli bättre på att sälja mobilteknik till företag. Det innebär bland annat fler förvärv.”

Sveriges svartlistning av Ericssons värsta konkurrent, Huawei, har fått konsekvenser för den svenska telekomjätten på jättemarknaden Kina. Bolaget har i de nya 5G-kontrakten gått från en marknadsandel på 10–11 procent till 2–3 procent.

Det är ett ekonomiskt hårt slag, vilket gör att den andra stora 5G-marknaden, USA, blir än mer viktig. Här landade Ericsson sitt enskilt största kontrakt i somras, på motsvarande 72 miljarder kronor med Verizon, som leds av Ekholms företrädare Hans Vestberg. Men Ericssons vd menar också att det behövs ett helt nytt starkt ben, företagstjänster.

Mycket pengar, har Ericsson råd med det?

Ja. Börje Ekholm har under sina snart fem år som vd renoverat bolaget till en vinstgivande marknadsledare inom 5G och har bra med pengar på banken. Den sista september hade Ericsson en nettokassa på 56 miljarder kronor. Köpet av Vonage, som kommer att fortsätta verka under sitt namn, väntas bli klart under första halvåret 2022 och kunna öka bolagets vinst från 2024.

Läs också: ”Kina är ett stort avbräck”

Ämnen i artikeln

Ericsson

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt