Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-29 18:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/hans-strandberg-en-superpopular-satsning-som-krockat-med-verkligheten/

Ekonomi

Hans Strandberg: En superpopulär satsning som krockat med verkligheten

Bild 1 av 2 Finansminister Magdalena Andersson (S) och Emil källström (C).
Foto: Magnus Hallgren
Bild 2 av 2 SKF är ett av de företag som ansökt om permitteringsstöd.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Skattebetalarna står för en stor del av mångmiljardnotan när företagen corona-permitterar sina anställda. Så när en del bolag samtidigt ger miljarder till aktieägarna rasar politikerna. Deras argument är moraliska – för det är tveksamt om de kan ta kraft ur den lag de själva stiftat, skriver DN:s Hans Strandberg.

Lagen om korttidspermittering har blivit den kanske mest centrala delen i regeringens och samarbetspartiernas krisbekämpning. Och den ger vad vi på svengelska brukar kalla en win-win-situation.

Företag som står inför allvarliga ekonomiska hot får hjälp att övervintra, de anställda behåller jobben och nästan hela inkomsten – och finns där för att dra i gång hjulen när eländet viker sig. 

Systemet bygger på att den anställde går ner 20, 40, 60 eller 80 procent i arbetstid. Alla branscher kan använda systemet - DN har tidigare visat att nästan 2 miljoner svenskar omfattas av avtal som gör möjlighet till korttidsarbete.

En populär satsning - hos facket, politikerna och näringslivet. Till och med i tisdags hade Tillväxtverket godkänt permitteringar för 363.000 anställda, till en kostnad av närmare 19 miljarder kronor. Ytterligare 100.000 anställda var ”under behandling”, och ansökningstrycket är fortsatt högt.

Aktieutdelning, alltså att företagen efter avslutat verksamhetsår ger tillbaka en del av vinsten till ägarna, gillar både småsparare och riktigt stora tunga investerare. Och det var varit glada tider de senaste åren.

Ändå har satsningen krockat rejält med verkligheten och på torsdag är Tillväxtverkets generaldirektör kallad till riksdagens finansutskott. Ledamöterna vill lära sig mer om hur handläggningen fungerar men vill framför allt prata - utdelning.

Aktieutdelning, alltså att företagen efter avslutat verksamhetsår ger tillbaka en del av vinsten till ägarna, gillar både småsparare och riktigt stora tunga investerare. Och det var varit glada tider de senaste åren. 

Det har gett småspararna en ränta långt bättre än på banken, för större investerare handlar det om att man kan placera miljardbelopp i andra verksamheter, fortsätta olja maskineriet.

Men nu är extrema tider och då ställer många frågan: hallå, ska ni ta pengar med ena handen från oss skattebetalare, och ge med den andra till era ägare?

Nej, absolut inte säger till exempel en vredgad finansminister och ett politiskt helt enigt finansutskott, som menar att det inte ”kan anses försvarligt”. Så står det i dess betänkande inför behandlingen av korttidslagen - men så står det inte i själva lagen.

Och det är den Tillväxtverket har läst när man godkänt korttidspermittering för utdelande företag och nu skapat ett slags glapp mellan skattebetalarbaserad moral och rena paragrafer.

Men Tillväxtverket är uppenbarligen redan inför torsdagens möte i färd med att studera juridiken på nytt, men fortsätter man på samma sätt finns det politiker redo att täppa till lagen. Och det kommer ändå att kvarstå frågor:

Är det OK att låta bli att dela ut under 2020, som är det år systemet gäller, och i stället göra det under 2021?

Och om Tillväxtverket drar tillbaka stöd till redan godkända, utdelande företag, kommer då de företagen att starta en tvist med staten - med argumentet att man bara följt lagen?

Läs mer: Stödet för korttidsarbete utökas  

Läs mer: Närmare 2 miljoner svenskar kan få korttidsarbete 

Läs mer:LO: Bra att Volvo tar sitt förnuft till fånga 

Läs mer: Familjeföretag får lov att korttidspermittera