Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-16 09:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/hans-strandberg-fortfarande-osakert-hur-och-nar-neddragningen-borjar-drabba-arbetssokande-pa-riktigt/

Ekonomi

Hans Strandberg: Fortfarande osäkert hur och när neddragningen börjar drabba arbetssökande på riktigt

Mikael Sjöberg får inte fortsätta ytterligare tre år som generaldirektör för Arbetsförmedlingen. DN:s Hans Strandberg svarar på tre frågor om regeringens beslut.

Kom detta oväntat?

Knappast, även om det nu på kommentarerna verkar som om allt skett i bästa samförstånd – det i sig är inte heller oväntat. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson sade tidigare i år att beslutet att halvera antalet förmedlingar var ”förhastat”, därefter har ledande centerpartister och liberaler uttryckligen krävt hans avgång.

Vad handlar allt om?

Det började med den budgetreservation som kristdemokraterna och moderaterna fick igenom i riksdagen i höstas och som innebar att Arbetsförmedlingen fick en rejält bantad budget. Medan regeringen alltså ville att han skulle hasta långsammare ansåg Mikael Sjöberg att han måste rätta mun efter matsäck. Följden blev nedläggning av 130 förmedlingar, framför allt i glesbygden, och att 4.500 medarbetare varslades.

Dessutom förändrades Arbetsförmedlingens uppdrag genom den så kallade januariöverenskommelsen. Myndigheten ska framöver arbeta med utredning av de arbetssökandes behov, men ska också granska arbetet hos de privata aktörer som ska utföra det mesta av själva arbetsförmedlingen.

Vad händer nu?

Efter fackliga förhandlingar, och medan ett stort antal slutade självmant, blev resultatet att 1.800 av de 4.500 varslade sades upp i förra månaden. Det är fortfarande osäkert hur och när neddragningen börjar drabba arbetssökande på riktigt. Regeringen säger att omdaningen av Arbetsförmedlingen kommer att längre än de tre år som Sjöberg skulle kunna förordnas med – därför är det bättre med en ny. Mikael Sjöberg har själv i en intervju med DN sagt att man borde gå fram med försöksprojekt hellre än att förändra allt genom en ”big bang”.