Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 14:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/hans-strandberg-installd-massa-innebar-att-lanseringar-skjuts-upp/

Ekonomi

Hans Strandberg: Inställd mässa innebär att lanseringar skjuts upp

Foto: AFP

Att mobilmässan i Barcelona inte blir av innebär inställda möjligheter att visa upp sig i det pågående 5G-racet – och uppskjutna affärer, skriver DN:s Hans Strandberg.

Vad handlar det om?

Ett av årets absolut viktigaste möten för världens teleoperatörer och telekomföretag, med uppemot 100.000 besökare. Ett gigantiskt event som hållits i Barcelona sedan 2006 – själv har jag varit där som reporter sex eller sju gånger. Varje gång har någon kollega retat mig med att det ”jaha, det är dags för en vår-tripp till Spanien”, men de har förstås inte vetat vad de talat om. 

För att bevaka detta evenemang är ett rent slit - men ändå nödvändigt, för det nya som händer i telekomvärlden visas upp här. Mässområdet är enormt, tusentals utställare från hela världen som på ett allt från värdigt till direkt påfluget sätt pockar på uppmärksamhet. 

Det har hittills dock aldrig gått över gränsen till jippo, detta är yrkesallvar för en växande telekomindustri, som fortsätter att omdana allt från industriproduktion till hälsovård.  I år var ett tema förstås 5G-tekniken, ett annat var säkerhet – det ordet fick en helt annan innebörd nu när allt blåstes av på grund av ett virus.

Vem kommer hit?

Det korta svaret är – alla. Mobiloperatörer, mobilsystemsleverantörer, lagstiftare, politiker, försäljare av helt nödvändiga saker eller meningslösa prylar. Mobile World Congress (MWC) arrangeras av organisationen GSMA, som har mer än 1.000 medlemsföretag från jordens alla hörn. Dess generalsekretare heter Mats Granryd, tidigare Indienchef för Ericsson och vd för mobiloperatören Tele 2.

Att hela eventet skulle ställas in låg kanske i korten, eftersom redan jättar som Ericsson, Deutsche telekom och Vodafone sagt att de avstår. Nu blev det en ganska tydlig markering av att det finns saker som är viktigare just nu än bredbandsuppkopplingar och bränslecellsdrivna batterier. Och kanske det gör att MWC- eventen i Shanghai i sommar och i Los Angeles i höst lockar ännu fler.

Vad innebär det för branschen?

Att en av årets absoluta höjdpunkter rycks bort, vilket gör att lanseringar försenas och möten skjuts upp. Barcelona-kongressen är ett ställe där senaste nytt lyfts fram för företag och journalister i koncentrerad form. Men det är förstås också ett ställe där det görs affärer. 

Beställare A och köpare B behöver inte flyga över Atlanten, utan kan göra upp i någon skrubb på mässområdet eller på ett hotell i närheten. I år skulle dock inte affärerna ha signerats med det traditionella handslaget – på grund av smittrisken.