Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 16:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/hans-strandberg-lagkonjunktur-men-ingen-finansiell-hardsmalta/

EKONOMI

Hans Strandberg: ”Lågkonjunktur men ingen finansiell härdsmälta”

1 min 41 sek. Vad är det som händer med världens börser just nu? DN:s ekonomireporter Hans Strandberg förklarar.

Mycket tyder på att världen är på väg in i en förvärrad lågkonjunktur, och nu rullas de finansiella kanonerna ut för att mildra effekterna. Men hör ni någon bergsäkert spå framtiden – var mycket skeptisk, skriver DN:s Hans Strandberg.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Den som söker på ordet självsvängning, eller resonans, på Wikipedia får reda på att den kan uppstå när ett vibrerande system får ett annat att vibrera ännu kraftigare. Fenomenet kan få broar att kollapsa, men den erfarne finansanalytikern Peter Malmqvist använder begreppet för att förklara vad som världen skådar just nu:

Väldiga fall på börsen skapar oro hos politiker, vars åtgärder ger signaler som kan påverka börserna negativt etc. Hans slutsats: en slags panik råder, där ingen riktigt vet hur man ska få stopp på det hela.

Alldeles nyss så talades det visserligen om en viss fast hanterbar ekonomisk avmattning i bland annat Sverige, men storföretagen visade goda vinster och det var glädje på börsen. På bara några veckor har allt det ändrats.

Nu ser vi pandemins verkningar överallt. Världens börser åker berg- och dalbana - det historiska raset på torsdagen byttes till uppgång i Stockholm på fredagen. Donald Trump förvärrade situationen genom att plötsligt införa resestopp från Europa.

När Stockholmsbörsen kan gå ner drygt 11 procent på en enda dag innebär det att något är fundamentalt fel och att vanliga regler inte gäller längre. Ingen har varit med om det här förut.

Därför borde ingen heller bergssäkert sia om den fortsatta ekonomiska utvecklingen. Om man inte vill kaxa sig mot Nobelpristagaren i ekonomi Robert Shiller förstås. I en intervju med den tyska tidskriften Der Aktionär säger han:

”Förlopp som detta är så oerhört ovanliga att det är omöjligt att förutse var det slutar”.

Det finns inga färdiga modeller att ta till. Men ekonomerna försöker förstås bygga scenarier – en del pratar om en hotande recession, som ofta definieras som två på varandra följande kvartal med negativ ekonomisk tillväxt.

Vi vet inte om vi kommer att komma dit, men de flesta bedömare tror ändå på att vi står inför en rejäl lågkonjunktur med ökande arbetslöshet. Vi kommer att få se länder som kämpar hårt, vi kommer att få se hela branscher som mer eller mindre kollapsar, vi kommer att få se fler konkurser.

Om sjukdomen härjar utanför dörren flyger vi mindre, åker på färre weekendresor med bussen, kanske drar ned på våra privata inköp och hoppar över lägenhetsvisningen. Hur allvarlig och lång nedgången blir beror i mycket på hur väl världen klarar att bromsa corona-pandemin.

Men någon finansiell härdsmälta, som den för 12 år sedan, är det ingen som ännu varnar för. Det finns pengar i systemen, och nu hjälper centralbanker till för att se till bankerna ska fortsätta låna ut pengar och hålla igång det ekonomiska maskineriet.

I flera länder, som till exempel Norge, sänker centralbankerna räntan, i Sverige valde Riksbanken och Finansinspektionen på torsdagen att frigöra 1 400 miljarder i finansiell olja. Samtidigt satte man fingret i ögat på bankerna och sade: se nu till att pengarna verkligen hamnar hos behövande företag och tänk inte ens tanken att använda dem för att höja era utdelningar.

Riksbanken kan låna ut gratis pengar till lån, men inte göra så mycket mer åt en virusspridning som ännu inte nått sin kulmen i Sverige. Då handlar det här, liksom i andra länder, om finanspolitik.

Regeringen har redan aviserat att ett system för korttidsarbete ska införas i maj, man ger extra stöd till vården och myndigheter som bekämpar det nya coronaviruset, man har slopat karensdagen och gett företag anstånd med skatter och arbetsgivareavgifter.

Troligen kommer det mer av samma sak. Det kan handla om allt från skattelättnader till sänkta bolånetak – eller om att stödja hela branscher. Besöks- och eventnäringarna är på väg ner på knäna, flygindustrin talar om akut kris. Finansminister Magdalena Andersson kommer nog inte att låta SAS gå under i den rådande självsvängningen. Hennes styrka är Sveriges – med en av av västvärldens absolut lägsta statsskulder.

Läs också: Tung räddningsplan för krisdrabbade företag

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt