Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 14:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/hans-strandberg-smaforetagarna-kanner-sig-antligen-sedda/

Ekonomi

Hans Strandberg: Småföretagarna känner sig äntligen sedda

Foto: Janerik Henriksson/TT

Sveriges småföretagare har stått på sidlinjen ett tag och undrat när någon ska bry sig om dem. Nu kommer ett riktat paket, som fyller en del hål, men troligen inte alla, skriver DN:s Hans Strandberg.

Företagarna, en organisation för små- och medelstora företag, kom häromdagen med ett tio punkters program med krisåtgärder. DN frågade då dess chefsekonom Daniel Wiberg vilken punkt som var viktigast. Han svarade utan att tveka: att slopa arbetsgivar- och egenavgifterna. I onsdags kväll blev han bönhörd. 

Det nya krispaketet möter en känslostorm som byggts upp under flera veckor och vars innebörd är ungefär: ”Jo, det är väl bra att ni stöttar storföretagen – men vi då, vi småföretagare som var och en kanske bara är en liten pinne i statistiken men som med vår mängd är en stomme i svenskt näringsliv?”

Anders Ferbe var tidigare ordförande i fackförbundet IF Metall, och är pappa till det förslag om korttidspermitteringar som är en grundbult för att hejda en hotande arbetslöshet. Men han är också regeringens förbindelselänk till den svenska industrin, och har de senaste veckorna nog pratat med fler företagare än någon annan.

Han berättar om förtvivlade bagare, hotellägare, skomakare, fotvårdare, arkitekter som nästan bara över en natt har mist större delen av sina intäkter men har kvar alla sina fasta kostnader. Han möter ensamföretagare i chock, han möter dem som biter ihop men samtidigt är förbannade över att det inte kommer någon hjälp för just dem.

Nu kommer ett paket på 40 miljarder kronor, som åtminstone delvis verkar tas som ett tecken på att småföretagarna blir sedda. Här finns sänkta arbetsgivaravgifter och egenavgifter för upp till 30 anställda under fyra månader. Här finns hyresstöd för bland annat restauranger och möjlighet att sätta undan skattepliktig vinst för 2019. Och så finns här en företagsakut, som ska ge en statlig lånegaranti förmedlad via bankerna. Det ska ge i grunden livskraftiga företag en chans att övervintra.

Förutom krispaketet från regeringen kunde DN på onsdagen berätta om att det nya systemet med korttidspermitteringar även ska gälla familjeföretagare, ett annat av Företagarnas krav. Detta tillsammans kan nog ge ett slags hopp till alla dem som Anders Ferbe har i luren dagligdags.

Regeringen och samarbetspartierna har de senaste veckorna presenterat stödåtgärder för 600 miljarder kronor – som förvisso mest är krediter, som staten hoppas kunna få tillbaka vad det lider. Mycket talar ändå för att det kan komma mer.

Reaktionerna på dagens paket var väl i genomsnitt ganska positiva, men uppenbarligen finns det fler hål att täppa igen. Det tycker Svenskt Näringsliv, som bland annat vill se sänkt ränta när man ber om anstånd med skatten. Det tycker LO, som efterfrågar fler riktade satsningar mot dem som drabbas hårdast, både företag och löntagare.

Läs också: Familjeföretagare kan permittera med statligt stöd