Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-28 23:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/hans-strandberg-troligen-kommer-foretag-i-resebranschen-att-slas-ut/

EKONOMI

Hans Strandberg: Troligen kommer företag i resebranschen att slås ut

Foto: Magnus Hallgren

Rekommendationen att svenskarna inte ska fara utomlands lägger ännu större börda på resebranschen. Men fyra veckors flygstopp kommer inte att ge industriföretagen så mycket mer huvudvärk än de redan har, skriver DN:s Hans Strandberg.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Hur kommer lördagens reserekommendation från UD att påverka svenska företag?

De flesta storföretag har redan dragit ned sitt utlandsresande, på många ställen rekommenderar de sina anställda att jobba hemifrån. Företagen har redan stora problem på grund av viruset. Att företrädare för svenska bolag inte fysiskt får träffa kunder i Frankrike, USA eller Kina kommer inte ha en avgörande effekt. Men det spär förstås på en redan stor osäkerhet. Men i det perspektivet klarar sig företagen med sina lokala kontor och videokonferenser i en månad – UD:s ord om ”nödvändiga resor” kommer att tas på allvar.

Vad händer med en redan pressad reseindustri?

Man kan väl säga som så här: Hade hotellmagnaten Petter Stordalen kunnat spå viruspandemin hade han nog avstått från att gå in i flygkoncernen Ving i höstas - även om han själv säger att han är bra på att reda ut kriser. Nu är hans imperium utsatt för press på två fronter.

Både Ving och TUI ställer nu in alla resor i fyra veckor, flygbolaget Norwegian mår mycket dåligt och ska permittera, SAS har talat om att de måste göra likadant. Båda bolagen har ställt in tusentals flygningar den närmaste månaden. Samma sak sker över hela världen. Den norska flyganalytikern Hans Jørgen Elnæs sade häromdagen till DN att detta kan vara flygbranschens värsta kris i modern tid.

På lördagen beslutade utrikesminister Ann Linde att avråda alla ”onödiga” resor utomlands under en månad. Dagen före hade hennes ministerkollega Tomas Eneroth möte med den svenska flygbranschen utan att ge några konkreta besked om nya hjälpinsatser. Infrastrukturministern sade dock att regeringen har förberett en rad ytterligare åtgärder. Dem kommer flygbranschen att vilja ha på bordet redan under måndagen, och då än en gång påpeka att Norge redan infört riktade statliga stöd.

Under tiden är inställda flygningar och friställd personal de mest kraftfulla verktyg bolagen har, och troligen kommer företag i resebranschen att slås ut. Det ter sig dock otroligt att staten som delägare skulle låta SAS gå i sank. Coronakrisen kommer att gå över någon gång – och då är det bättre att ha ett flygbolag än att inte ha det.

Hur kommer börsen att reagera på måndag morgon?

Det fega, eller kloka, svaret efter en tid av vild turbulens, är väl att svara att ingen vet – men något glädjeskutt blir det förstås inte av UD:s reserekommendation i sig. Rimligen borde en stor del av flygkrisen redan finnas inbäddad i aktiekurserna, men så mycket annat kan hända. Börsen kommer att fortsätta att nyckfullt reagera på hur väl världen klarar att hejda viruspandemin.

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt