Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Här är Apples nya Iphone X

01:27. Ansiktsigenkänning – ingen hemknapp. Trådlös laddning. Några av nyheterna när Apple presenterade sin nya Iphone under tisdagen.

Efter flera månaders spekulationer har den till slut sett dagens ljus. Iphone X är Apples nya flaggskeppstelefon och den har en hög prislapp.

För drygt tio år sedan tog den nuvarande vd:n Tim Cooks föregångare, som hade namngivit kvällens skådeplats, fram den första Iphone-modellen. Det var också en känslosam intervju med Steve Jobs som fick inleda pr-evenemanget.

Läckor från Apple under gårdagen gjorde dock att överraskningar kring den nya telefonen uteblev. Men Tim Cook kunde till slut ta fram Iphone X (uttalas tio) på scenen i Steve Jobs Theater, efter att ha yttrat den klassiska meningen ”One more thing...”.

Nyheterna i Iphone X är många. Istället för att identifiera sig genom fingeravtryck för att till exempel låsa upp telefonen känner mobilen numera igen ditt ansikte. Även i mörker. Den nya kameran som används för detta ska också kunna användas för andra nya funktioner, som att göra egna emojis.

En annan stor förändring är skärmen, som numera täcker i princip hela telefonen. Därmed försvinner hemknappen för att ersättas av ett geststyrningssystem. Skärmen kommer att vara en oled-skärm, till skillnad från dagens lcd.

Läs mer: Linus Larsson: Två saker sticker ut i Iphone X

Apple väljer också att gå över till trådlös laddning genom så kallad qi-teknologi. Batteritiden ska vara bättre än den i Iphone 7.

– Den här telefonen är det största framsteget sedan den första Iphone släpptes, sade Tim Cook under presentationen.

För att få tag på allt det här får du lägga en hel del pengar. Den billigaste versionen av telefonen kostar drygt 11.000 kronor i Apples svenska butik.

Till USA kommer den i början av november. Det är än så länge oklart när den hamnar i svenska affärer.

Techjätten presenterade också en Iphone 8, med några enklare uppdateringar samt en ny Apple Watch och Apple TV under kvällen.

Läs mer: Brian Merchant: ”The one device – the secret history of the Iphone”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.