Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Här är bästa spartipsen 2015

Nytt år innebär nya möjligheter för din ekonomi.
Nytt år innebär nya möjligheter för din ekonomi. Foto: Jessica Gow/TT

Se över pensionsplaceringar, amortera och börja spara. Så städar du upp i din ekonomi 2015. ”Undersökning efter undersökning visar att många saknar en buffert för plötsliga händelser”, säger Jens Magnusson på SEB.

Nytt år innebär nya möjligheter för din ekonomi.

En sak du behöver tänka på 2015 är att avdragsrätten för pensionssparande sänks kraftigt. Tidigare kunde du dra av 12.000 kronor för ditt privata pensionssparande, men från och med i år sänks avdragsrätten till 1.800 kronor. Och 2016 slopas den sannolikt helt. Därför gäller det att hitta andra sparformer.

SEB:s privatekonom Jens Magnusson rekommenderar att välja antingen investeringssparkonto (ISK) eller kapitalförsäkring.

– Det som är bra med båda är att de är väldigt enkla. Man behöver inte deklarera vinster eller förluster, utan skatten dras som en schablonavgift. En fördel just nu är att skatten är låg eftersom den utgår från statslåneräntan, säger han

Investeringssparkonto är dessutom obundet, vilket innebär att du kan ta ut pengarna när som helst.

Ett annat råd är att börja amortera.

Finansinspektionen har aviserat nya regler som kan bli aktuella redan 2015. De innebär att låntagare årligen måste amortera 2 procent av bolånet tills de kommer ned i en belåningsgrad på 70 procent. Därefter måste låntagarna amortera 1 procent om året tills halva lånet är betalat, sedan upphör amorteringskravet.

– Jag tycker att alla hus- och bostadsrättsägare ska utnyttja de låga bolåneräntorna och amortera på sina lån. Det är viktigt att man inte bara ser låga boräntor som ökat konsumtionsutrymme.

Om du vill ha bättre kontroll över din ekonomi kan du prata med din arbetsgivare och begära jämkning. Då slipper du få en smäll i form av oväntat stor kvarskatt i samband med deklarationen.

Slutligen. Kom i gång och spara.

– Många har ingen buffert för oförutsedda utgifter som en trasig diskmaskin. Börja månadsspara och bygg upp en buffert.

Ett vanligt sparkonto ger inte så hög avkastning, därför är det enligt SEB bättre att välja investeringssparkonto, kapitalförsäkring, fonder eller aktier. Men tänk på att ta lagom stora risker.

– Det är svårt för både proffs och privatpersoner att hitta enskilda valutor, börser eller aktier som går väldigt bra. Satsa i stället på breda aktiefonder med många olika branscher i olika länder, säger Jens Magnusson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.