Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Här är de bästa tjänsterna för strömmad musik

För priset av en CD i månaden får man tillgång till en hel värld av musik. Tiden när det var bättre att äga än att hyra är förbi. Ljud & Bild har testat sex tjänster för strömmad musik.

Illegal nedladdning av musik gjorde att CD-skivorna blev allt mindre lockande. När man kunde lagra tusentals låtar på en hårddisk kändes CD-skivorna helt enkelt för omständliga.

Men att folk laddade ner mer och mer musik på olagliga sätt berodde inte på att de inte var villiga att betala för musiken. Det fanns bara inget enkelt sätt att göra det på laglig väg, eftersom de digitala nätbutikerna hade ett begränsat urval och komplicerade betalningsmetoder. Vem ville registrera sig i tio olika butiker och ändå bara få tag på en tiondel av musiken man letade efter?

Sedan kom iTunes och förändrade den digitala världen, med snudd på all musik man kunde tänka sig i en och samma nätbutik. iTunes var beviset på att folk gärna betalade för att ladda ner musik.

Men precis när iTunes hade fått fotfäste kom Spotify med en helt ny variant: tänk om man kunde spela all musik man ville, när man ville men utan att ladda ner den över huvud taget?

Till en början verkade det konstigt, att betala för musik man inte ägde. Var nätverket hemma tillräckligt snabbt? Tänk om nätet inte var stabilt? Ljudet kunde väl ändå inte vara tillräckligt bra?

Spotify fick snabbt fotfäste och alla förutfattade meningar grusades. Det visade sig nämligen att den här typen av tjänst fungerade utmärkt, att de flesta nätverk var mer än bra nog för att orka med den lilla bandbredd man behövde för att spela musik i hög kvalitet. Det var just den här sortens musiktjänst som folk ville ha! Efter Spotifys framgång har många andra hakat på och listan över strömningstjänster är numera lång som en arm. På flera av dem har musikutbudet blivit strålande och grundtanken är densamma.

Men spelar det någon roll vilken tjänst man väljer? Den frågan får du svar på här.

Vi har testat Spotify och fem utmanare: Wimp, Deezer, Sony Music Unlimited, Xbox Music och Beats Music.

 

Xbox Music

Enheter: PC, Xbox, web, iOS, Android, WP

Kvalitet: 192 kbit/s

Utbud: 38 miljoner låtar

Pris: 99 kr/mån

Tekniskt bra för vissa men saknar känslan av en mötesplats för musiklyssnare.

Plus

Utmärkt integration om man kör Windows 8 och Windows Phone. Många låtar i biblioteket.

Minus

Offlinestöd finns inte i alla mobiler, begränsat stöd av andra tillverkare.

Om man redan är insnärjd i Microsofts plattform med en Xbox i vardagsrummet, en Windows 8-dator på skrivbordet och en Windows Phone i fickan så är Xbox Music väldigt trevligt. Däremot är stödet för andra enheter och tillverkare begränsat. Utbudet av musik och kvaliteten är okej, men tills de har samma acceptans och integration som de ledande tjänsterna så kommer Xbox Music fortsätta vara en nischtjänst för de redan frälsta.

Betyg (1-6): 3

Läs hela testet här. 

 

Sony Music Unlimited

Enheter: Dator, PS3/4, PS Vita, Android, iOS, Sony TV/Blu-ray

Kvalitet: 320 kbit/s AAC

Utbud: 22 miljoner låtar

Pris: 90 kr/mån

Bra om man har Sony-apparater men erbjuder inget speciellt för övriga.

Plus

Utmärkt om man har en Playstation och andra Sony-apparater i hemmabion.

Minus

Långsamt på vissa plattformar.

Använder man sin PlayStation som mediespelare och hemmet är fullt av Sonys TV-apparater och hemmabioanläggningar så är det lockande med Music Unlimited. Har man även Sonys handhållna mobiler och spelkonsoler så blir det en självklarhet. Men har man inte det så blir det knepigare. Det är visserligen inget direkt fel på tjänsten, men den erbjuder inte heller något som ingen annan redan har. Och den stöds inte av apparater från andra tillverkare.

Betyg (1-6): 4

Läs hela testet här.

 

Deezer

Enheter: Dator, iOS, Android, WP

Kvalitet: 320 kbit/s

Utbud: 38 miljoner låtar

Pris: 99 kr/mån

Fransk strömningstjänst med massor med musik och till och med en nordisk redaktion.

Plus

Fint urval av musik. Välfungerande på både web och app. Här finns massor med möjligheter om man vill dela sin musik, göra spellistor med andra och få musiktips.

Minus

Kan efter mycket letande varken hitta metadata eller info om kvalitet på låten.

Deezer är ett spännande och välfungerande alternativ till de dominerande Spotify och WIMP. Tack vare den stora geografiska spridningen finns det också gott om spännande musik som inte är middle-of-the-road här hos oss att få tag på. Det är en rolig tjänst om man vill leta ny och intressant musik man inte visste att man gillade.

Betyg (1-6): 4

Läs hela testet här.

 

Beats Music

Enheter: Web, iOS, Android, WP

Utbud: Fler än 20 miljoner låtar

Pris: 9,99 dollar/mån (99,99 dollar/år)

Beats Music vill ta över världen. Än så länge har inte Norden hög prioritet.

Plus

Läckert grafiskt gränssnitt. Enkel att använda. Tjänsten blir allt bättre på att komma med personliga rekommendationer.

Minus

Spellistor går inte att göra i desktop-versionen, bara i mobil-appen. Ingen gapless-avspelning och gränssnittet finns bara på engelska. Dåligt skandinaviskt utbud.

Beats Music är en enkel strömningstjänst med läcker grafik. Mobil-appen behövs för att göra egna spellistor, som sedan kan redigeras i appen eller på datorn. En läcker tjänst som dessvärre är en smula ytlig och som saknar mycket skandinavisk musik.

Betyg (1-6): 4

Läs hela testet här.

 

Wimp

Enheter: Dator, iOS, Android, WP

Kvalitet: 96–320 kbit/s (eller förlustfri FLAC)

Utbud: Fler än 20 miljoner låtar

Pris: 99 kr/mån (Premium), 199 kr/mån (HiFi)

[Särskilt rekommenderad]

Förutom att låta användaren hitta allt han eller hon letar efter, satsar Wimp hårt på redaktionella spellistor – och överlägsen ljudkvalitet.

Plus

Överlägset redaktionellt innehåll och ett strålande musikaliskt urval, förpackat i ett användarvänligt och svenskt gränssnitt. Går att lyssna på förlustfri CD-kvalitet.

Minus

Avspelning utan avbrott mellan låtar saknas, vilket gör det smått irriterande att lyssna på live-konserter.

Wimp är en stor favorit. Utbudet är utmärkt, presentationen av artister och spellistor är överskådlig och ljudkvaliteten är särklassig med Lossless. Här är det enkelt att upptäcka ny musik med hjälp av Wimp-redaktionens stora musikkunskaper. Musiker får det enklare att skaffa skivkontrakt genom Wimp DIY.

Betyg (1-6): 6

Läs hela testet här.

 

Spotify

Enheter: Dator, iOS, Android, WP

Kvalitet: 96–320 kbit/s

Utbud: Fler än 20 miljoner låtar

Pris: Gratis (Free), 99 kr/mån (Premium)

Ljudkvalitet

Normal mobil: 96 kbit/s Ogg Vorbis

Hög mobil, normal desktop: 160 kbit/s Ogg Vorbis

Extrem mobil, hög desktop: kbit/s Ogg Vorbis

[Särskilt rekommenderad]

Spotify nöjer sig inte med att vara störst. Med det nya gränssnittet vill de vara bäst också.

Plus

Mycket smidigt gränssnitt samt många redaktionella spellistor. Avspelning utan avbrott och en möjlighet att spela lokalt lagrad musik. Strålande utbud.

Minus

Fortfarande en bit kvar till Wimps redaktionella innehåll, och vi hoppas att det kommer lossless-strömning snart!

Spotify har en användarvänlighet av toppklass i kombination med intuitiva sätt att upptäcka ny musik. Det redaktionella innehållet är inte fullt lika djuplodande som Wimps, men börjar närma sig. Spotify kan spela upp musik som ligger lagrad på hårddisken och klarar dessutom gapless-avspelning. Ljudkvaliteten är god och Spotify Connect förbättrar användarupplevelsen med kompatibla tredjepartsprodukter.

Betyg (1-6): 6

Läs hela testet här.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.