Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 19:42 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/har-ar-lockpriserna-pa-bostader-som-storst/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Här är lockpriserna på bostäder som störst

Skillnaden mellan utropspris och slutpris i bostadsaffärerna ökar – i storstäderna. Men den största skillnaden ligger i städer som Falun, Luleå och Gävle. I grafiken här under kan du se hur priserna skiljer sig.

Bostadsmarknadens acceptpriser, som var ett försök att stävja budgivningen, är för länge sedan över och lockpriserna är åter vanliga. Den slutsatsen är lätt att dra när man studerar statistisk från Svensk Mäklarstatistik över budpremierna.

Budpremien är skillnaden mellan vad en bostad annonseras för, utropspriset, och vad det slutliga priset blir.

Och den skillnaden har ökat i storstäderna sedan 2011, då de första acceptpriserna kom. De har ökat från runt fem procent till cirka 15 procent i Stockholm och Göteborg

– Acceptpriserna som kom först i Stockholm och sedan Göteborg, har totalts övergetts, säger Hans Flink, marknadschef på Svensk Mäklarstatistisk.

Foto: Nicklas Thegerström, Jimmy CroonaFoto: Nicklas Thegerström, Jimmy Croona

När acceptpriserna kom sjönk budpremien omedelbart i Stockholm från uppemot 20 procent, ner till 4-5 procent. Men det har visat sig bara vara en tillfällig avmattning.

– Marknaden var ju ändå het och så började priserna stiga ändå. Trots att säljare och mäklare var överens om säg tre miljoner, så blev det ändå 3,1 och 3,2 och 3,3 miljoner, påminner Flink.

– Mäklarna hade svårt att sätta rätt pris och andra mäklare började säga: ni kör ju med lockpriser. Och så började de hoppa av acceptpriserna, tillägger han.

Läs också: Här såldes Sveriges dyraste fastigheter

En annan slutsats som kan dras från statistiken är att budpremien i procent inte är störst i storstäderna. I stället är den som störst i större centralorter som Luleå, Linköping, Karlstad, Falun och Gävle.

– Det är ett tecken i tiden. Det är en sådan polarisering i regionerna, menar Flink.

Han liknar bostadsmarknaden vid en restaurang. En tom restaurang drar inte folk, men en fullsatt gör det. Människor vill bo med andra människor.

– Det gör att vi får enorma skillnaden på ganska korta distanser, säger Flink.

– I Karlstad kan en villa kosta 2,5 miljoner, i Kristinehamn, fyra mil bort 1,5 miljoner och i Filipstad, sex mil från Karlstad kan den kosta 400.000 kronor, lägger han till.

Nu har dock säljtiderna, den tid det tar att sälja en bostad, ökat något jämfört med i fjol. Det i sig kan ha en dämpande effekt på budgivningen, tror Flink.

– Om det blir längre säljtider bör det dämpa budgivningen. Premien bör stabiliseras i varje fall, säger Hans Flink.

Läs mer.Bostadspriser

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.