Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Här är regeringens nya skattepaket

01:54. Höjd skatt på drivmedel, sänkta gränser för rut och rot samt höjd skatt för sparande. Det är några huvuddrag i regeringens förslag på skattepaket inför vårbudgeten den 15 april och den kommande höstbudgeten.

Höjd skatt på drivmedel, sänkta gränser för rut och rot samt höjd skatt för sparande. Det är några huvuddrag i regeringens förslag på skattepaket inför vårbudgeten den 15 april och den kommande höstbudgeten.

Regeringen vill se höjd bensinskatt med 44 öre per liter i budgetpropositionen för 2016, sade finansminister Magdalena Andersson (S) på pressträffen på fredagen.

Nyheten om skattehöjningen på bensin resulterade i att Magdalena Andersson fick frågor av journalisterna på plats om hon inte bröt mot de löften S givit väljarna innan valet. Finansministerns svar kom i två delar: Dels att det är en naturlig utveckling av ett halverat oljepris, dels att det är en effekt av att regera tillsammans med Miljöpartiet.

– Självklart finns det en kompromiss i detta, säger hon.

Samtidigt som bensinpriset höjs vill regeringen minska skattebefrielsen på E85 och låginblandad etanol, med hävisning till EU-regler. Sammanlagt ska förslagen ge 4,1 miljarder i extra skatteintäkter.

Andersson och Per Bolund sade även att det första steget för att slopa den sänkta arbetsgivaravgiften för unga nu tas. Det ger en inkomstförstärkning på cirka 5,5 miljarder kronor. Ytterligare steg tas nästa år och 2017. De ger cirka 18 miljarder kronor i skatteintäkter, skriver TT.

Regeringsföreträdarna slog på pressträffen även fast att de avser att halvera rut-avdraget till 25 000 kronor per person nästa år, samt att rut-avdraget för läxhjälper försvinner i år. ROT-avdragets subventionsgrad sänks från 50 till 30 procent.

Rot- och rut-insatserna kommer ge ökade skatteintäkter med 5,77 miljarder kronor 2016, enligt regeringen.

Regeringen presenterade även en skattehöjning på sparande via investeringssparkonto, så kallat ISK, och kapitalförsäkring. Det förslaget beräknar regeringen öka skatteintäkterna med 2 miljarder kronor 2016.

Decemberöverenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet och de fyra borgerliga partierna innebär att de borgerliga i fortsättningen ska släppa fram rödgröna skattehöjningar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.