Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-07 11:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/har-ar-resereglerna-pa-populara-resmalen/

EKONOMI

Här är resereglerna på populära resmålen

Båtar på en strand i Phuket, Thailand.
Båtar på en strand i Phuket, Thailand. Foto: Sakchai Lalit/AP

Ny våg av smittspridning på flera håll – här är reglerna som gäller för dig som vill resa i jul.

TT Text

2021-11-26 klockan 16.58: Texten har tillfogats en rättelse.

Med det ändrade smittläget kan reglerna ändras med kort varsel. Informationen i artikeln är hämtad den 22 november.

Sverige är klassat som ”högriskområde” inom EU, vilket gör att resande från Sverige omfattas av de hårdaste inresereglerna.

Fuengirola på spanska solkusten.
Fuengirola på spanska solkusten. Foto: NIcklas Thegerström

Spanien

I Spanien gäller i grunden de vanliga reglerna: alla som är tolv år eller äldre måste visa upp ett vaccinationsintyg, alternativt ett negativt provsvar eller intyg på genomgången covid-infektion under de senaste sex månaderna.

För den som anländer luft- eller sjövägen gäller krav på ifylld hälsodeklaration inom 48 timmar från ankomst. För den som anländer landvägen behövs ingen hälsodeklaration men de andra reglerna gäller.

För närvarande råder inget krav om munskydd utomhus, så länge man kan hålla ett avstånd på 1,5 meter. Kravet om att bära munskydd inomhus kvarstår.

Det finns ingen generell nedstängning än så länge. Däremot finns det möjlighet att lokalt införa egna smittskyddsåtgärder, till exempel utegångsförbud. Det finns också lokala regler om öppettider för barer.

Thailand

Sedan den 1 november behöver inte fullvaccinerade svenskar sitta i karantän. Däremot måste man boka ett särskilt sluss-hotell första natten, och där ingår PCR-test.

Alla som reser till Thailand måste införskaffa ett så kallat Thailand pass, där man deklarerar vaccinbevis, pass, att man har tillräckligt kapital för resan och bokning av första hotellnatten på ett sluss-hotell.

Ovaccinerade resenärer måste ansöka om inresetillstånd och sitta i karantän upp till elva nätter på ett karantänhotell (som resenären själv bekostar).

Munskyddskrav både utomhus och inomhus i vissa regioner. Det finns även nattliga utegångsförbud i vissa provinser, men på många populära resmål har dessa hävts.

Skidor i Sölden, Österrike.
Skidor i Sölden, Österrike. Foto: Frank Hoermann/TT

Österrike

Från och med 22 november har landet omfattande nedstängningar med utegångsförbud dygnet runt förutom de mest nödvändiga köpen, bland annat.

För den som vill äta restaurangmat gäller avhämtning. Alla typer av kultur- och fritidsetablissemang håller stängt.

Åtgärderna kan gälla i 20 dagar, utvärderas efter tio dagar.

För den som ändå vill resa till Österrike i närtid krävs covidpass, bevis för genomgången infektion eller negativt covid-test.

Värt att notera är också att från och med den 6 december gäller bara vaccinationsbeviset i 270 dagar från vaccineringen.

Fler restriktioner gällande entré på restauranger och hotell finns, se information på utrikesdepartementets sajt Swedenabroad.se

London

Den som vill resa till England (reglerna varierar inom Storbritannien) måste testa sig även som fullt vaccinerad. Testet måste vara bokat och betalt innan man reser i väg och tas inom två dagar efter ankomsten. Detta gäller även om vistelsen är kortare än två dagar.

Om testet skulle visa positivt gäller självisolering i tio dagar.

De som inte kan vaccinera sig av medicinska skäl får ändå följa samma regler som de vaccinerade. De som har valt att inte vaccinera sig måste testa sig innan avfärd och sedan på plats. Därefter ska de självisolera i tio dagar.

New York, USA.
New York, USA. Foto: John Angelillo/TT

USA

Reglerna varierar på delstatsnivå, men det finns några generella hållpunkter. Den som reser till USA med flyg ska både vara vaccinerad och kunna uppvisa ett negativt provsvar inom tre dagar innan att man kliver på planet. Man ska också fylla i en hälsodeklaration.

Den som inte vaccinerat sig och inte heller omfattas av ett dokumenterat undantag från vaccination kan inte resa till USA.

Schweiz

Schweiz skiljer sig något från många länder inom EU. Den som kan visa vaccinintyg behöver inte testa sig innan resan. För den som inte har vaccinerat sig räcker det att visa upp ett negativt provsvar, och därefter behöver man inte sitta i karantän, men testa sig igen efter 4-7 dagar. Smittläget har förvärrats i landet så reglerna kring inresa och testning kan vara värt att hålla ett öga på.

Väl inne i landet finns restriktioner och krav på munskydd och covidpass vid vissa aktiviteter som restauranger, biografer och träningscenter.

Foto: James Lange/TT

Costa Rica

Costa Rica är ett av de resmål som vare sig kräver intyg på vaccination eller PCR-test. Men den som inte kan uppvisa vaccinationsintyg måste visa att den är försäkrad under hela vistelsen – en försäkring som täcker sjukhusvård för covid-19 och eventuell karantänsvistelse om det skulle behövas.

Landet har för närvarande inga restriktioner.

Rättelse: I en tidigare version av texten fanns en felaktig uppgift om regler för munskydd i Spanien.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt