Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Här är svenskarnas drömhus

Sveriges mest eftertraktade boende har fyra rum, 120 kvadrat och stort kök. Och det ser ut som en faluröd funkislåda.

Hur ser den svenska bostadsdrömmen ut? Bostadssajten Hemnet har gått igenom klicken på sajten, och statistiken visar att svenskarna i genomsnitt vill ha fyra rum och 120 kvadrat, som får kosta maximalt 2,8 miljoner kronor.

– Man kan säga att det är ett realistiskt drömhus, säger Staffan Tell, pressansvarig på Hemnet.

Statistiken visar också att drömmen har stort kök, vita väggar, trägolv, köksbänk i sten, och en grå soffa bredvid en eldstad. Övervåningen har en terrass som går att bygga om till extra rum.

För att få fram den svenska bostadsdrömmen analyserade Hemnet 200 miljoner klick på 86 000 bostäder från januari till oktober 2014.

Hemnet ska låta bygga en tolkning av drömbostaden, som kan stå klar i början på nästa år. En arkitektbyrå slog ihop de två populäraste stilarna funkis och faluröd gammaldags villa till en enda stil.

– Alla verkar ha en åsikt om resultatet. En del älskar det, andra gillar det mindre. Men vi tror att sådan här analys har framtiden för sig. En stor grupp människor tillsammans vet bäst vad marknaden vill ha, säger Staffan Tell.

Det här vill svenskarna ha

Antal rum och kök: 3,8
Antal badrum: 1,6
Antal eldstäder: 0,54
Pris: 2 774 021 kronor
Golv: Parkettgolv i trä
Planlösning kök: Öppen
Skåpluckor i kök: Vita
Bänkskiva i kök: Sten
Ytskikt badrum: Kakel, både golv och väggar
Källa: Hemnet

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.