Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Här är världens dyraste bröllop

Några par som spenderade miljontals kronor på sina bröllop är Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling, David Beckham och Victoria Adams och Prins William och Kate Middleton.
Några par som spenderade miljontals kronor på sina bröllop är Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling, David Beckham och Victoria Adams och Prins William och Kate Middleton. Other: Foto: Alamy

I Sverige lägger många upp mot 100.000 kronor på sitt bröllop. Men det är ingenting om man jämför med kändisar runt om i världen. Här följer en lista på några av världens dyraste bröllop.

• Prince Charles and Lady Diana Spencer (29 juli 1981)

Kostnad: okänd

750 miljoner tittare följde bröllopet mellan tronföljaren och den rodnande 20-åriga barnflickan. Bröllopet skedde i St Paul's Cathedral med 60.000 personer utanför som försökte följa ceremonin. Bilden på brudparets kyss på balkongen har blivit en ikon, trots år av skilsmässa och tragik som följde på bröllopet.

• David Beckham and Victoria Adams (4 juli 1999)

Kostnad: 5,9 miljoner kronor.

De gifte sig på ett irländskt slott. Vita duvor och fyrverkerier fyllde himlen i samband med att paret poserade framför fotograferna.

• Brad Pitt och Jennifer Aniston (2000)

Kostnad: 6 miljoner.

Partyt hölls i en väns hus i Malibu. Festen ska ha haft 200 gäster och huset var dekorerat med 50.000 blommor. Underhållningen bestod av en gospelkör och fyra olika band.

• Catherine Zeta-Jones and Michael Douglas (18 november 2000)

Kostnad: 17,8 miljoner kronor

Festen efter skådespelarbröllopet hölls på Plaza hotell i New York. Trots rigorösa säkerhetsförberedelser lyckades fotografer från Hello! Magazine ta sig in och ta bilder. Men en konkurrent hade rättigheterna. Det hela ledde till en bitter juridisk strid, men bröllopsparet håller ännu ihop.

• Amit Bhatia and Vanisha Mittal (18-21 juni, 2002)

Kostnad: 356,6 miljoner kronor

Bankiren Amit Bhatia gifte sig med Vanisha Mittal, dotter till stålmagnaten Lakshmi Mittal. Den officiella förlovningen skedde på slottet Versailles och till bröllopsfestligheterna lät brudparet skriva en musikal om sin relation. Det var en fullskalig Bollywood-musikal, där de själva deltog. Tusentals gäster flögs in från hela världen.

• Elin Nordegren och Tiger Woods. (5 oktober 2004)

Kostnad: 9 miljoner kronor.

Paret hade reserverat samtliga rum på en resort på Barbados och matsalen var smyckad med 10.000 svarta och röda rosor. Tiger Woods hyrde också alla helikoptrar på ön för att undvika närgångna paparazzis.

• Donald Trump and Melania Knauss (22 januari 2005)

Kostnad: 10,7 miljoner

Fastighetsmogulen Trumps giftermål med den slovenska modellen Melania Knauss hölls på Palm Beach och var hans tredje. Det räknades som ett billigt bröllop, trots att bröllopsklänningen kostade drygt en miljon kronor.

• Barrie Drewitt and Tony Barlow (1 juli 2006)

Kostnad: 9,5 miljoner kronor

Forskningsmiljonärerna Drewitt och Barlow gifte sig i Chelmsford, Essex. De var Storbritanniens första öppna gayföräldrar. Dottern Saffron, som vid bröllopet ägde 150 par skor, bar en klänning som kostade 2,4 miljoner kronor. Bröllopsparet anlände i en glasvagn som drogs av fyra vita hästar, följt av en rad av limousiner.

• Wayne Rooney and Colleen McLoughlin (14 juni 2008)

Kostnad: 59,4 miljoner kronor.

Privatflygplan flög in de 64 utvalda gästerna till Portofino, där fotbollsstjärnan fick sin barndomskärlek. Brudklänningen kostade 2,4 miljoner kronor och var fylld av pärlor och kristall. Släpet var nästan åtta meter långt. Efter ceremonin skjutsades gästerna med båt till en lyxig yacht där festen pågick i 24 timmar. Brudens favorit Westlife uppträdde till en kostnad av 4,7 miljoner kronor.

• Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling (19 juni 2010)

Kostnad: 20 miljoner kronor, enligt hovet.

Vigseln skedde i Storkyrkan och efter vigseln följde en kortege genom Stockholm och på kvällen var det middag på Stockholms slott. Bröllopstårtan bestod av 11 våningar, var över tre meter hög och vägde 250 kilo. Varje tårta bestod av 11 lager. Över 300 arbetstimmar låg bakom hantverket.

• Prins William och Kate Middleton (29 april 2011)

Kostnad: 220 miljoner kronor

Vigseln ägde rum i Westminster Abbey. 1.900 gäster var inbjudna, 650 av dem fick komma med på drottningens mottagning och 300 var välkomna när prins Charles bjöd på middag med dans i Buckingham Palace. Kakdesignern Fiona Cairns från Leicestershire bakade bröllopstårtan, en fruktkaka med grädde i flera etage och med ”ett starkt brittiskt blomstermotiv”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.