Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Här är världens dyraste stad att leva i

Foto: Action press

Singapore är fortfarande världens dyraste stad, visar årets upplaga av en global sammanställning av levnadskostnader. Billigaste staden ligger i södra Afrika.

Bland de fem dyraste städerna i världen ligger två i Ostasien och två i Schweiz. Under Singapore hamnar i tur och ordning Zürich, Hongkong, Genève och Paris.

Därefter kommer London och New York.

Det visar årets upplaga av en prisjämförelse tidningen Economists informationsenhet EIU gör, och som BBC refererar på torsdagen.

Världens billigaste stad är Zambias huvudstad Lusaka, som följs av de indiska städerna Bangalore och Bombay.

I Indien och Pakistan finns fem av de tio billigaste städerna.

EIU:s lista omfattar 133 städer och bygger på en korg med varor, vars priser jämförs.

Forskarna bakom årets rapport konstaterar att det har varit ovanlig stora förflyttningar i tabellen, eftersom prisbilden har varit mycket ombytlig på många håll.

Det beror på flera saker, exempelvis valutarörelser mot dollarn, devalveringar, fallande råvarupriser och geopolitisk osäkerhet.

– Under de snart 17 år jag arbetat med den här undersökningen kan jag inte påminna mig ett år som varit så labilt som 2015, säger Jon Copestake, en av redaktörerna bakom studien.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.