Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-12 10:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/har-behandlas-stress-genom-sensorer-kopplade-till-hjarnan/

EKONOMI

Här behandlas stress genom sensorer kopplade till hjärnan

Bild 1 av 9 Gunilla Radu driver sedan tio år tillbaka Nordic center of neurofeedback i Malmö. Anna Wegestål från Genarp har kommit hit för att få behandling för sina stressrelaterade problem sedan januari i år.
Foto: Anders Hansson
Bild 2 av 9 Anna Wegeståls åttaåriga dotter Aaliyah får samma typ av behandling som sin mamma men för adhd-problematik istället för stress.
Foto: Anders Hansson
Bild 3 av 9 ”Lugn, du hinner”, är ett annat budskap patienterna möts av på Stressmottagningen.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 4 av 9 Giorgio Grossi är legitimerad psykoterapeut på Stressmottagningen och har även skrivit flera böcker om stress och utmattningssyndrom.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 5 av 9 Elisabeth Elinder är legitimerad arbetsterapeut på Stressmottagningen i Stockholm.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 6 av 9 I Stressmottagningens rum för gruppterapi hänger även ”sinnesrobönen”, som annars mest förknippas med Anonyma Alkoholisters verksamhet.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 7 av 9 Anna Wegestål genomgår neurofeedback.
Foto: Anders Hansson
Bild 8 av 9 Neurofeedback-terapeuten Gunilla Radu i Malmö förbereder patienten.
Foto: Anders Hansson
Bild 9 av 9 Gunilla Radu är utbildningsansvarig i Sverige och Norge för den neurofeedback-metod hon använder. Numera är det ett krav för nya terapeuter att ha medicinsk bakgrund – ett krav som inte fanns när Gunilla började. Hon var lärare i bland annat idrott och hälsa i 20 år innan hon bytte bana.
Foto: Anders Hansson

Behandling för stress kan ske på många olika sätt. Anna Wegestål provade både traditionell samtals- och fysioterapi innan hon fastnade för en betydligt mer ovanlig metod.

Nu går hennes behandling ut på att titta på tv, styrd av hennes egna hjärnvågor.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 25 september!

Alla artiklar gratis fram till 25 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.