Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Här bor flest på minst yta

Skyltar från olika mäklarfirmor gör reklam för lediga lägenheter i ett område i Sundbyberg. Arkivbild.
Skyltar från olika mäklarfirmor gör reklam för lediga lägenheter i ett område i Sundbyberg. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Invånarna i Sundbyberg bor på i genomsnitt 32 kvadratmeter var, rapporterar nyhetsbyrån Siren. Det är minst i landet. Åtta av de tio kommunerna med minst bostadsyta per person i Sverige ligger i Stockholms län.

Strax efter Sundbyberg kommer Botkyrka och Stockholms kommun där man i snitt bor på 33 kvadratmeter per person, enligt statistik från SCB som Siren har tagit del av.

Enligt statistiken är det hyresgäster som har minst bostadsyta i Sverige. För dem är den genomsnittliga ytan 34 kvadratmeter per person. 

– Det bekräftar den bild som vi fick fram när vi undersökte det här för några år sedan. Hyresgäster är mer trångbodda, och det gällde i alla områden i städerna som vi tittade på, både innerstad och ytterområden, säger Martin Hofverberg, chefsekonom på Hyresgästföreningen till Siren.

Störst bostadsyta i Sverige har man i kommunerna Emmaboda, Tingsryd, Båstad, Åsele och Ydre. Invånarna där har i snitt 53 kvadratmeter per person. 

Läs mer: ”Högre hyror på avreglerad marknad”

Fakta.Bostadsyta

Kommuner med minst bostadsyta per person

1. Sundbyberg: 32 m²

2. Botkyrka: 33 m²

3. Stockholm: 33 m²

4. Solna: 34 m²

5. Huddinge: 35 m²

6. Sigtuna: 35 m²

7. Södertälje: 35 m²

8. Malmö: 36 m²

9. Haninge: 36 m²

10. Göteborg 36 m²

 

Kommuner med störst bostadsyta per person

1. Emmaboda: 53 m²

2. Tingsryd: 53 m²

3. Båstad: 53 m²

4. Åsele: 53 m²

5. Ydre: 53 m²

6. Simrishamn: 52 m²

7. Vellinge: 52 m²

8. Bräcke, Ragsunda, Torsås, Överkalix, Hagfors, Munkfors, Robertsfors, Vindeln, Kramfors, Ånge, Grästorp, Laxå, Vadstena och Ödeshög: 51 m²

Källa: SCB/Siren

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.