Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-18 02:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/har-din-kladstil-forandrats-under-pandemin/

EKONOMI

Har din klädstil förändrats under pandemin?

Hennes klädstil kanske inte har förändrats, men när hon har varit hemma mer har det också blivit mer hemmakläder, berättar Maria Forsgren.
Hennes klädstil kanske inte har förändrats, men när hon har varit hemma mer har det också blivit mer hemmakläder, berättar Maria Forsgren. Foto: Paula Wetserberg

Mer tid hemma och mindre tid tillsammans med andra. Påvekar det våra klädval? Tre personer berättar för DN hur just deras stil har förändrats till följd av pandemin – och hur de tror att det kommer att bli framåt.

Har din klädstil förändrats under pandemin?

Ann-Christin Lunnerfeldt, 72 år, pensionär. Södermalm.

– Nej, inte särskilt, förutom att jag inte har handlat något, så jag har inte haft något nytt.

Ann-Christin Lunnerfeldt är pensionär och har behövt hålla sig hemma mycket. Men hon tycker inte om mjukiskläder, utan kör hellre på vanliga jeans, även när hon är hemma. Under pandemin har hon åkt till Gotland en del, där hon har stuga, men då har hon oroat sig mer över viruset än klädstilen.

Nu när pandemin börjar ta slut tycker hon att det ska bli kul att köpa nya kläder igen.

– Jag känner att jag så hemskt gärna skulle shoppa loss, på allt möjligt. Jag känner sådant enormt köpsug.

Under pandemin har Ann-Christin Lunnerfedt inte köpt några nya kläder, nu längtar hon efter att shoppa loss.
Under pandemin har Ann-Christin Lunnerfedt inte köpt några nya kläder, nu längtar hon efter att shoppa loss. Foto: Paula Westerberg

Maria Forsgren, 33 år, jobbar på kafé. Hammarbyhöjden.

– Jag har nog egentligen inte ändrat min klädstil, men det är klart mer sällan som jag går runt klädd i riktiga kläder. Jag går runt i hemmakläder, i myskläder, och det gjorde jag ju förut också när jag var hemma, det är bara att jag inte spenderade lika mycket tid hemma då som jag gör nu.

Hon ser fram emot att klä sig i riktiga kläder igen, och tänker inte ta med sig hemmastilen utanför hemmet. Men när hon tänker efter ser hon att folk generellt har bekvämare kläder på sig i dag än förut.

– Och mycket av det jag tar på mig nu när jag klär upp mig är kanske egentligen lite mer bekvämt än det var innan.

Hennes klädstil kanske inte har förändrats, men när hon har varit hemma mer har det också blivit mer hemmakläder, berättar Maria Forsgren.
Hennes klädstil kanske inte har förändrats, men när hon har varit hemma mer har det också blivit mer hemmakläder, berättar Maria Forsgren. Foto: Paula Westerberg

Fredrik Nygren, 45 år, försäljare. Täby.

– Ja, det tycker jag. Nu råkar jag vara lite fin i dag just, men absolut. Jag har jobbat hemifrån i mer än ett och ett halvt år och bara träffat folk ibland, så skjortor är inte varje dag och strumpor har jag kanske en gång i månaden.

Fredrik Nygren har märkt liknande tendenser hos både kollegor och kunder och berättar att de som förut hade kavaj och skjorta nu har t-shirt och tröja.

Det kommer inte bli som förut, ens när man får gå tillbaka till sin arbetsplats igen, tror Fredrik Nygren. Förändringen är här för att stanna.

– Jag tror att man kommer ha en lite mer casual stil.

Just i dag är Fredrik Nygren finklädd, men annars, när han jobbar hemma, har han sällan skjorta och kavaj på sig. Han tror att en ny, mer avspänd stil, är här för att stanna.
Just i dag är Fredrik Nygren finklädd, men annars, när han jobbar hemma, har han sällan skjorta och kavaj på sig. Han tror att en ny, mer avspänd stil, är här för att stanna. Foto: Paula Westerberg

Läs mer: Så blir klädseln på kontoret efter pandemin

Ämnen i artikeln

Mode
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt