Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Här finns jobben

En av nyheterna i rapporten är bredden av bristen inom sjukvårdsyrken.
En av nyheterna i rapporten är bredden av bristen inom sjukvårdsyrken. Other: Foto: TT

Ingenjör, sjuksköterska eller IT-specialist. Det är tre yrken du ska satsa på om du vill ha goda möjligheter till jobb. Det visar en rapport som arbetsförmedlingen presenterade under torsdagen.

Enligt arbetsförmedlingen kommer sysselsättningen att stiga med 41 000 personer under 2014. De tror också att 1,3 miljoner rekryteringar kommer att ske under året.

De yrkesområden där det råder störst brist på arbetskraft och som det är bäst att satsa på om man vill ha jobb är teknik, vård och pedagogik.

Listan på specifika yrken där det är störst chans att få jobb nästa år toppas av Ingenjörer och tekniker inom gruvteknik och metallurgi, operationssjuksköterskor och IT-arkitekter. Svårast att få jobb 2015 bland de som har en eftergymnasial utbildning har fotografer, friskvårdskonsulenter och journalister. Bland de jobb som inte kräver utbildning är det tuffat att slå sig fram som matros och försäljare.

– Det som sticker ut i undersökningen är bredden av förbättrade jobbmöjligheter inom hälso- och sjukvården. Läkare har tidigare varit en brist men nu är det även brist grundutbildade sjuksköterskor och undersköterskor, säger Håkan Gustavsson, analytiker vid Arbetsförmedlingen till DN.

Enligt Håkan Gustafsson är orsaken till att det är svårt att få jobb som försäljare, som är ett av Sveriges största yrken, att det är oerhört många som söker den typen av jobb.

Rapporten slår också fast att utbildning och erfarenhet blir allt viktigare för den som söker ett arbete. Flest spås få jobb inom yrken som kräver utbildning på eftergymnasial nivå. Svårast att komma in på arbetsmarknaden har de som saknar gymnasiekompetens.

– Mitt råd till unga som vill ha goda möjligheter till jobb är att plugga klart sin gymnasieutbildning. Det ökar dina jobbchanser mycket, säger Håkan Gustavsson.

Den som inte vill plugga efter gymnasiet råds satsa på gymnasieprogram som vård- och omsorg, fordons eller industriteknik.

Läs hela arbetsförmedlingens rapport här.

Yrken på eftergymnasial nivå där det råder störst brist på sökande (minst konkurrens om jobben) fram till och med första halvåret 2015:

1. Ingenjörer och tekniker inom gruvteknik och metallurgi

2. Operationssjuksköterskor

3. IT-arkitekter

4. Sjuksköterskor, psykiatrisk vård

5. Mjukvaru- och systemutvecklare

6. Geriatriksjuksköterskor

7. Testare och testledare

8. Byggnadsingenjörer och byggnadstekniker

9. Civilingenjörer, gruvteknik och metallurgi

10. Civilingenjörer, elkraft

11. Civilingenjörer, bygg och anläggning

12. Specialpedagoger

13. Läkare

14. VVS-ingenjörer

15. Förskollärare

16. Barnmorskor

17. Civilingenjörer, maskin

18. Barnsjuksköterskor

19. Sjuksköterskor inom akutsjukvård

20. Civilingenjörer, elektronik och teleteknik

Yrken på eftergymnasial nivå där det råder störst överskott på sökande

(störst konkurrens om jobben) fram till och med första halvåret 2015:

1. Fotografer

2. Friskvårdskonsulenter

3. Journalister

4. Handläggare/utredare, offentlig förvaltning

5. Fartygsbefäl

6. Bibliotekarier

7. Informatörer

8. Biologer

Yrken inom övriga utbildningsnivåer där det råder störst överskott på sökande(störst konkurrens om jobben) fram till och med första halvåret 2015:

1. Matroser

2. Försäljare, fackhandel

3. Försäljare, dagligvaror

4. Barnskötare

5. Administratörer och sekreterare

6. Vårdbiträden

7. Vaktmästare

8. Truckförare

9. Lagerarbetare

10. Parkarbetare

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.