Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Här handlar du billigaste nätmaten i Stockholm

Foto: Henrik Montgomery/TT

Familjer som handlar sin mat på nätet kan spara upp till 25.000 kronor om året genom att välja rätt nätbutik, visar en jämförelse av 69 varor.

Handeln med livsmedel på nätet fortsätter att öka och fler aktörer ger sig nu in på marknaden. Senaste tillskotten är Axfood-kedjorna Willys och Hemköp som från och med i år erbjuder näthandel och hemkörning i Stockholmsområdet.

Och det går att spara mycket pengar genom att handla från rätt butik, visar Testfakta och Dagens Nyheters jämförelse av 69 varor inom olika kategorier. Prisjämförelsen är utförd av sajten Matpriskollen och matkassen är ihopsatt utifrån SCB:s beräkningar av svenskarnas inköp inom olika varugrupper.

Billigast är Willys där totalpriset för de 69 varorna är 21 procent lägre än hos marknadsledande Mathem. Och även om man räknar med den plockkostnad på 49 kronor som Willys tar ut per köp lönar det sig att handla från lågpriskedjan. För en familj på tre till fyra personer kan det röra sig om runt 20.000 kronor per år i besparing.

Vill man ha matvarorna hemkörda blir dock besparingen något mindre, eftersom leveransavgiften är lägre hos Mathem. Dyrast i jämförelsen är det att näthandla från Ica Supermarket Vanadis. Jämfört med Willys blir årskostnaden 25.000 kronor mer.

Det är också intressant att jämföra priserna hos de fyra olika Ica-butiker som är med i granskningen. Bortsett från Ica Supermarket Vanadis som alltså är dyrast spelar det knappt någon roll om du beställer varorna från Ica Maxi Lindhagen, Ica Kvantum i Täby eller hos den lilla närbutiken i Järvastaden. Ica Nära Järvastaden erbjuder dock inte hemkörning så där måste man hämta varorna själv.

Klicka för en större version av grafiken

Foto:

Fakta.

Prisjämförelsesajten Matpriskollen har på uppdrag av Testfakta och Dagens Nyheter jämfört priserna hos nio olika nätbutiker för livsmedel. Jämförelsen är gjord under vecka 43, 2016.

Prisjämförelsen bygger på en jämförelse av 69 välkända dagligvaruprodukter. Matkassen är ihopsatt utifrån SCB:s statistik över svenskarnas inköpsvanor och motsvarar ungefär en genomsnittlig veckohandling i kostnad.

För att kunna göra det jämförbart har vi inte tagit med butikernas egna varumärken. Eftersom mixen av produkter i veckokassen förändras från vecka till vecka och skiljer sig mellan olika hushåll går det inte att räkna ut en exakt årskostnad för en familj hos de olika nätbutikerna.

Uträkningen om årlig besparing bygger enbart på kostnaden för de 69 undersökta varorna vid undersökningstillfället (ordinarie pris) som vi därefter har multiplicerat med 52 veckor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.