Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Här hittar du din studentlya – ort för ort

Foto: Örjan Björkdahl

Att lyckas få bostad som student kan vara ordentligt snårigt och kan ibland kännas omöjligt. Men bara lugn – Högskoleguiden har kartlagt bostadsläget på alla Sveriges studieorter.Alnarp

Här finns Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU). Vid SLU gäller bostadsgarantin endast för Erasmus utbytesstudenter och betalande masterstudenter. SLU och privata uthyrare. Efter ombyggnad på campus har 40 bostäder tillkommit, totalt finns det nu 200 studentrum. Finns flera alternativ till boende då Alnarp ligger nära Lund och Malmö. I Malmö har det byggts Greenhouse Ekostaden på Augustenborg där SLU har tillgång till tolv bostäder.

Arvika

Här finns Musikhögskolan Ingesund som hör till Karlstad universitet. Ingen bostadsgaranti. Ingesunds folkhögskola har 26 rum för uthyrning till studerande på Musikhögskolan. Ett rum kostar mellan 3 500 och 4 500 kronor för fyra veckor. I priset ingår frukost och lunch, måndag-fredag. För övrigt boende i Arvika kommun läs mer på arvika.se.

Borlänge

Här finns Högskolan Dalarna. Det är ingen bostadsgaranti men studentlägenheterna brukar räcka till. Vid terminsstarten på hösten kan det uppstå någon månads kö. Största uthyraren är kommunala Tunabyggen (tunabyggen.se). Får man ingen bostad hos Tunabyggen så finns det en bostadskoordinator som man slussas till. En studentlägenhet på ett rum kostar runt 3 000 kronor. Ett studentrum i delad lägenhet eller i korridor kostar mellan 1 900 och 3 850 kronor i månaden.

Borås

Högskolan i Borås har ingen bostadsgaranti. Det tar vanligtvis cirka en till två månader för en student att få lägenhet vid terminsstart. Studentlägenheterna är mellan 18 och 35 kvadratmeter stora, och kostar ungefär mellan 3 000 och 5 000 kr i månaden. De två största uthyrarna är AB Bostäder Borås (bostader.boras.se) och Willhem Borås (willhem.se/).

Eskilstuna

Här finns Mälardalens högskola. Ska man börja studera på Mälardalens högskola och kommer utanför Eskilstuna kommun så gäller en bostadsgaranti. Ansökan ska lämnas in i god tid 3 veckor före terminsstart. Läs mer om villkor för bostadsgarantin på Bostad Eskilstuna (bostadeskilstuna.se)

Det finns ett stort spann på studentlägenheter. Storleken varierar mellan 18 och 49 kvadratmeter. Den billigaste ligger runt 2 100 kr/månad och den dyraste uppemot 6 200kr/månad. Många av studentlägenheterna har även hyresfria sommarmånader. Största uthyraren är Bostad Eskilstuna.

Falun

Här finns Högskolan dalarna. Det är ingen bostadsgaranti men det finns ett samarbetsavtal mellan Högskolan Dalarna, Dalarnas studentkår, Kopparstaden och Tunabyggen för att se till att studenterna får hjälp så fort som möjligt. Får man ingen bostad hos Kopparstaden, så har samarbetet en bostadskoordinator som man slussas till. Bostadskoordinatorns uppgift är att finna andra uthyrare inom privatsektor där studenterna kan bo tills vidare. Hos kopparstaden är lägenheterna i snitt 23 kvadratmeter. En studentlägenhet med ett rum och kök eller kokvrå kostar mellan 2 600 och 4 000 kronor/månad. Kopparstaden (kopparstaden.se) har hand om studentbostäderna.

Gotland

Här finns Uppsala universitet. Ingen bostadsgaranti, men en boendegaranti som innebär att man får hjälp med tak över huvudet så länge man behöver, till självkostnadspris. I Visby finns det relativt gott om studentbostäder och privata hyresvärdar. Kötiden varierar. Se Gotland Studentkår Rindis boendeförmedling (gotlandsstudentbostad.se). Snitthyran för en etta på 19 kvadratmeter hos det kommunala bostadsbolaget ligger på 3 290 kronor.

Gävle

Här finns Högskolan Gävle. Bostadsgaranti. Snittpriset för en studentetta ligger på 3 000-4 000 kronor/månad. Studentrum 2 800-3 800 kronor. Stora hyresvärdar är Gavlegårdarna (gavlegardarna.se), Svenska studenthus (http://www.svenskastudenthus.se) och Gävle Studentbostäder(gavlestudentbostader.se.)

Göteborg

Här finns Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola. Det finns ingen bostadsgaranti, men man kan ställa sig i kö från 17 års ålder, så gör det så snart du bestämt dig för att studera i Göteborg. Väntetiden för ett enkelrum inför höstens terminsstart var som minst 1,5 år, för lägenheter utanför centrum minst två år, och lägenheter i centrum minst tre år. Ett rum på 18,5 kvadratmeter med egen toalett och dusch kostar 3 665 kr/månad. Ett rum på 14 kvadratmeter med delat kök och badrum kostar 3 000 kr/månad. I båda exemplen gäller 10-månadershyra. Mer information finns på sgsstudentbostader.se och chalmersstudentbostader.se.

Halmstad

Här finns Högskolan Halmstad. Det finns ingen bostadsgaranti. Halmstads fastighets AB (HFAB) har ettor på 21–30 kvadratmeter. Hyran ligger på cirka 3 500 kronor.

Helsingborg

Här finns Lunds universitet, Campus Helsingborg. Det finns ingen bostadsgaranti men de tillhandahåller service genom bostadssamordnare. Det finns åtta olika studenthem. Studenter kan få hjälp med kontakt på hemsidan Helsingborgsstudent (helsingborgsstudent.se). Snitt‧hyran för en etta på cirka 20 kvadratmeter ligger på 2 800–4 300 kronor.

Jönköping

Jönköpings universitet har bostadsgaranti för utländska studenter. På Studentbostad Jönköping (studbo.se) hittar du alla lediga studentbostäder som bostadsföretagen har att erbjuda i Jönköping. Kösystemet är baserat på poäng, en poäng per registrerad dag. Det finns lägenheter och korridorsrum på mellan 10 och 40 kvadratmeter, och hyran ligger på cirka 2 500–4 100 kronor.

Kalmar

Bostadsgaranti med vissa villkor. De flesta boendena har tiomånadershyra. Inom två månader har du rätt till ett kommunalt boende via Kalmarhem (kalmarhem.se). Snitthyran i Kalmar ligger runt 3 800 kronor. Linnéstudenter har även en egen bostadsförmedling.

Karlshamn

Här finns Blekinge tekniska högskola. Det kommunala bostadsbolaget Karlshamnsbostäder erbjuder en bostadsgaranti för alla studenter som är antagna till Blekinge tekniska högskola. För lokala hyresvärdar se karlshamn.se. De studentbostäder som erbjuds är rum på 16–32 kvadratmeter. Hyran ligger på 2 600–4 200 kronor i månaden.

Karlskrona

Här finns Blekinge tekniska högskola. Det finns ingen bostadsgaranti. Det finns inte heller något gemensamt kösystem utan först till kvarn gäller hos det kommunala bostadsbolaget Karlskronahem. Kåren bedömer att många studenter har svårt att hitta permanent bostad. Se Karlskrona.se och bthstudent.se för mer information. Snitthyran för en studentlägenhet ligger på 3 500–5 000 kronor och storleken ligger på 22–24 kvadratmeter.

Karlstad

Här finns Karlstads universitet. Ingen bostadsgaranti. Tre olika boendetyper erbjuds: studentkorridor, egen lägenhet och delat boende. Studentkorridor kostar 3 500 kronor/månad, delat boende 3 900 kronor. Företagen som hyr ut är bland annat Karlstad bostäder (kbab.se) och Stiftelsen Karlstadshus (stiftelsen-karlstadshus.se), Prime living och Krebo (http://krebo.se).Lecab Fastigheter färdigställde 248 nya studentlägenheter juli 2016, 20-25kvm hyra 4 600-5 200kr/månad.Nu bygger även Lönnen fastigheter 122 studentbostäder som kommer bli klara till sommar 2017, 22 kvm hyra 5 000-5 500kr/månad.

Kristianstad

Högskolan Kristianstad har bostadsgaranti. Studenter ska själva söka bostad i 30 dagar. Hittar de ingen träder bostadsgarantin in och då har studentkåren 30 dagar på sig att hitta en bostad. Man kan ställa sig i kö hos AB Kristianstadsbyggen (abk.se). På studentkårens hemsida (ksk.nu/bostad) finns mer information. Kötiderna varierar men det brukar inte ta så lång tid att få bostad. Det erbjuds ettor, tvåor och korridorsrum på 20–34 kvadratmeter. Hyran ligger på ungefär 2 900–5 700 kronor i månaden (10 månaders hyra).

Linköping

Linköpings universitet har ingen bostadsgaranti och kötiden varierar. Ibland är svårt att hitta boende, medan det i perioder kan stå korridorsrum tomma. En etta på 20 kvadratmeter kostar ungefär 3 300 kronor/månad. En större lägenhet på 30–40 kvadratmeter kostar cirka 5 000 kronor/månad. Ett rum i korridor på mellan 18–20 kvadratmeter med delat kök kostar 2 800–3 200 kronor/månad. Alla hyror är beräknade på om man betalar hyra i tolv månader. Studentbostadsbolagen har generellt tiomånadershyra, vilket innebär att man inte behöver betala hyra i juni och juli.

Ungefär 400 nya studentbostäder har tillkommit i Linköping sedan förra året.

Hjälp och information om studentbostad i Linköping finns att få på bostad.karservice.se, som är studenternas hyresgästorganisation.

Luleå

Här finns Luleå tekniska universitet. Det är ingen bostadsgaranti. Inför terminsstart brukar bostadsefterfrågan vara hög. Bostadskön är normalt mindre än ett år för ett möblerat studentrum. För en etta kan det ta lite längre tid. De främsta uthyrarna är Bostad Luleå (Luleås Bostadsförmedling) och Studentbostadsservice (studentbostadsservice.se). Hos Bostad Luleå ligger hyran mellan 3 300 och 4 000 kronor för en etta på 36 kvadratmeter. Hos Studentbostadsservice kostar en möblerad etta på 24–28 kvadratmeter 3 800–5 200 kronor. Om nya studenter inte får tag på bostad före studiestarten subventionerar ibland universitetet utvalda vandrarhem.

Lund

Lunds universitet har inte bostadsgaranti och det kan vara svårt att få tag på boende. För vissa bostäder finns dock en så kallad novischförtur (för nybörjare). Viktigt att tänka på är att ställa sig i bostadskö så fort som möjligt, för att ha en chans till eget bostad i Lund. Man kan ställa sig i kö hos Lunds största studentbostadsföretag, AF Bostäder (afbostader.se) redan när antagningsbeskedet kommer. Det är viktigt att man efter studiernas start blir medlem i AF via Studentlund för att behålla sin köplats. Du kan även söka bostad genom studentnationerna. Kötiden för ett korridorsrum ligger runt tolv månader och för lägenheter runt 24 månader.

Malmö

Här finns Malmö högskola. Studenter får rådgivning men förväntas hitta bostad på egen hand. Det finns inget campus i Malmö utan studentbostäderna ligger utspridda över staden. Hyran varierar men de flesta kostar 3 700–4 500 kronor/månad. Studentlägenheterna går att söka på boplatssyd.se. Det tar i genomsnitt strax över ett år att få en studentbostad.

Norrköping

Linköpings universitet, campus Norrköping, har ingen bostadsgaranti, men hjälp och information om studentbostad i Norrköping finns att få på bostad.karservice.se, som är studenternas hyresgästorganisation. En lägenhet på 25–28 kvadratmeter kostar 3 400–3 500 kronor/månad. Ett korridorsrum med delat kök kostar 2 700–2 800 kronor/månad. Alla hyror är beräknade på om man betalar hyra i tolv månader. Studentbostadsbolagen har generellt tiomånadershyra, vilket innebär att man inte behöver betala hyra i juni och juli.

Piteå

Här finns Luleå tekniska universitet. Det är ingen bostadsgaranti, men det brukar inte vara svårt att få tag i ett boende. Två bostadsbolag tillhandahåller bostäder. Hos Pitebo (pitebo.se) är det först till kvarn som gäller. Hyran ligger på 3 750 kronor/månad för en etta på 34 kvadratmeter. Hos Lindbäcks fastigheter (lindbacks.se) kostar en etta på 28 kvadratmeter cirka 3 400 kronor/månad inklusive el, tv och bredband. Båda bolagen har tiomånadshyra.

Skellefteå

Här finns Luleå tekniska universitet och Umeå universitet. Det finns bostadsgaranti. Ett studentrum kostar 2 500–3 000 kronor/månad och är 23–26 kvadratmeter stora. Bostadsbolaget Skebo (skebo.se) sköter uthyrningen.

Skinnskatteberg

Här finns Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU). Bostadsgaranti endast för Erasmus utbytesstudenter och betalande masterstudenter. SLU och privata uthyrare. Generellt är det väldigt lätt att hitta bostad på orten.

Skövde

Högskolan i Skövde har ingen bostadsgaranti, men högskolan har en studentbostadskoordinator som kan hjälpa till. Studenter rekommenderas att ställa sig i kö hos Skövdebostäder så fort man planerar att studera där. I Skövde och i närliggande Skara finns det flera olika bostadsbolag som hyr ut studentbostäder. Ett rum i korridor kostar mellan 2 200 och 3 600 kr i månaden, medan mindre lägenheter kostar upp till 4 800 kr i månaden.

Stockholm

I Stockholmsområdet ligger ett stort antal universitet och högskolor, bland annat Stockholms universitet, Södertörns högskola, Kungliga Tekniska Högskolan, Kungliga Musikhögskolan och Handelshögskolan.

Generellt är det svårt att snabbt hitta studentbostad i Stockholm.

Två av de största aktörerna som förmedlar studentbostäder i länet är Bostadsförmedlingen i Stockholm och Stockholms studentbostäder (SSSB). För att söka lägenhet eller korridorsrum genom SSSB måste du vara medlem i en studentkår som är ansluten till Stockholms studentkårers centralorganisation (SSCO). Som alternativ finns också andrahandsförmedlingen akademiskkvart.se, som finns till speciellt för studenter. Bostäderna som hyrs ut där ska ha hyror som ligger i nivå med studenters ekonomi.

Under 2016 var den genomsnittliga kötiden för en studentlägenhet cirka fem år i Bostadsförmedlingen i Stockholm. Hyrorna ligger på mellan 3 000 och 10 000 kronor/månad och varierar beroende på byggår och storlek. Av de drygt 2 000 studentbostäder som Bostadsförmedlingen förmedlade förra året låg merparten av hyrorna på mellan 4 000 och 6 000 kronor/månad.

Enligt prognos från det regionala projektet Sthlm6000+ som startade 2013, kommer nära 3 400 nya studentbostäder stå klara för inflytt under 2017. Man beräknar också att det övergripande målet på minst 6 000 nya studentbostäder i Stockholmsregionen mellan 2013-2017 ska uppfyllas under våren 2018.

Sundsvall

Studenter vid Mittuniversitetet i Sundsvall har bostadsgaranti. I samband med terminsstart finns stoppdatum för att kunna garantera bostad åt alla som kommer in på första- och andrahandsantagningen. Lägenheter är från 13-107 kvadratmeter och hyran är mellan 2 300-8 300 kr i månaden inklusive internet. Man kan även bo i delat studentboende, det innebär eget rum men med gemensamt kök och toalett, hyran är där mellan cirka 1 700-3 300 kr i månaden inklusive el och internet.

Södertälje

Här finns Mälardalens högskola och KTH. Ingen bostadsgaranti. Telge bostäder har 173 studentlägenheter. Storleken varierar mellan 14 och 55 kvadratmeter och hyran är på 3 200–6 000 kronor/månad. Alla lägenheter har tiomånaders hyra. Telge bostäder har haft flera vakanta bostäder utan sökande så det går att få bostad direkt. Största uthyrare på orten är Telge bostäder (telge.se).

Trollhättan

Här finns Högskolan Väst. Genom ett samarbete mellan Studentkåren, Trollhättan Stad och Bostadsbolaget Eidar AB garanteras studenterna en bostad inom en månad. Garantin gäller inte om du har bostad i eller i närheten av Trollhättan. En lägenhet på 31 kvadratmeter nära Campus hos bostadsbolaget Eidar kostar i snitt 3 800 kr/månad.

Umeå

Här finns Umeå universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU). Det är ingen bostadsgaranti för studenter vid Umeå universitet. Vid SLU gäller bostadsgarantin endast för Erasmus utbytesstudenter och betalande masterstudenter. Kötiden för ett studentrum i staden ligger på 10–12 månader vid terminsstart och drygt tre år för en etta. Ett enkelrum är 18–28 kvadratmeter stort och en etta 29–42 kvadratmeter. Hyran för ett studentrum ligger på 1 800–3 400 kronor/månad och en etta på 3 100–4 300 kronor/månad. Studentbostäder förmedlas genom bostaden.umea.se.

Uppsala

Här finns Uppsala universitet och Sveriges lantbruksinstitut (SLU). Kötiderna för permanent boende för studenter i Uppsala är mellan två och fyra år. Normalhyran för samtliga studentbostäder i staden ligger på ungefär 3 500-4 000 kronor/månad. Priserna kan dock variera kraftigt. Studentboet.se är en bostadsportal för studenter i Uppsala med många bra tips, råd och annonser.

Uppsala universitet: Ingen bostadsgaranti. Via studentnationerna eller korttidskontrakt kan det gå fortare att få studentbostäder.

SLU: Bostadsgaranti endast för Erasmus utbytesstudenter och betalande masterstudenter. SLU och privata uthyrare.

Västerås

Här finns Mälardalens högskola. Ska man börja studera på Mälardalens högskola och kommer utanför Västerås kommun så gäller en bostadsgaranti. Ansökan ska lämnas in i god tid 3 veckor innan terminsstart. Läs mer om villkor för bostadsgarantin på Bostad Västerås (bostadvästerås.se).

Det finns ett stort spann på studentlägenheter. Storleken varierar mellan 18 och 49 kvadratmeter. Den billigaste ligger runt 2 100kr/månad och den dyraste uppemot 6 200 kr/månad. Många av studentlägenheterna har även hyresfria sommarmånader. Största uthyraren är Bostad Västerås.

Växjö

Linnéuniversitetet har ingen bostadsgaranti, men om man anländer till Växjö utan boende finns det akutboende under terminens fem första veckor. Alla Växjöstudenter bör registrera sig på Boplats hemsida (boplats.vaxjo.se). Där samlar man poäng varje dag man är registrerad. Dessa poäng kan sedan användas när man söker bostad. Normal kötid brukar vara omkring ett år. En etta på 26–40 kvadratmeter kostar 2 900–4 400 kronor/månad hos Växjöbostäder. Hos det privatägda bolaget Stubor kostar en etta på 22 kvadratmeter 3 638 kronor. Linnéstudenter har även en egen bostadsförmedling.

Örebro

Här finns Örebro universitet. Bostadsgaranti gäller för nya studenter som ansöker en månad från antagning. Gäller dock bara för delat boende, och du måste själv hitta en studiekompis att dela med. I Facebookgruppen ”Dom kallar oss studenter – lägenhetskamrat sökes” kan du få hjälp med detta. Det är det kommunala fastighetsbolaget Öbo som erbjuder bostadsgarantin, men det finns ett flertal privata hyresvärdar som också förmedlar studentbostäder. Bostadsgarantin gäller endast första terminen, sedan får studenten leta efter egen bostad.

Lägenheternas hyror ligger på mellan 2 600 och 7 000 kronor/månad beroende på storlek och byggår. 2017 planeras 80 nya studentlägenheter stå klara för inflytt under april–juli hos Öbo.

För den som ändå saknar boende när terminen startar kan studentkåren hjälpa till med tillfälligt akutboende. Man betalar då 500 kronor per påbörjad vecka till Studentkåren.

Många studentlägenheter har hyresfria sommarmånader. Det betyder att du endast betalar hyra under tio månader under året.

Örnsköldsvik

Du som studerar vid Umeå universitet, Mittuniversitetet eller YH-utbildning har bostadsgaranti till och med den 15 augusti. Först till kvarn gäller på rummen och lägenheterna. De som delar lägenhet brukar få en egen yta på tio kvadratmeter och de som har egen lägenhet får 23 kvadratmeter. Delad lägenhet har hyra på 1 500–2 200 kronor/månad och egen lägenhet 2 600–3 600 kronor/månad. Övikshem tillhandahåller lägenheter (ovikshem.se).

Östersund

Bostadsgaranti gäller för nyantagna studenter på Mittuniversitetet och Yrkeshögskola som läser minst 15 hp/termin. För att garantin ska vara giltig måste man söka studentlägenhet senast den 10 augusti för höstterminen och 31 december för vårterminen. Först till kvarn gäller på lägenheterna och rummen. Korridorsrum kostar mellan 2 300 och 3 300 kronor/månad. Rum med kokvrå/kokskåp kostar mellan 2 700 och 4 500 kronor. De flesta områden har tio månaders hyra, det vill säga hyresfritt juni-juli.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.