Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Här ska nya batterifabriken ligga

Northvolt presenterar var den nya batterifabriken ska byggas. Se presskonferensen live.

Nästan 40 kommuner kände sig kallade men bara två blev utvalda. Företaget Northvolt har nu bestämt sig för att förlägga sin batterifabrik i Västerås och Skellefteå.

Företaget Northvolt meddelade i dag att batteriproduktionen, som företaget bedömer ska generera tusentals arbetstillfällen, hamnar i Skellefteå och Västerås.

Peter Carlsson säger att huvudfabriken Northvolt 1 kommer att hamna i Skellefteå, med ambitionen att första spadtaget tas i slutet av 2018.

– Detta kommer att skapa mellan 2.000-2.500 direkta jobb, säger Peter Carlsson.

Utvecklingsarbetet ska ske i Västerås och ska dra i gång nästa år. Det kommer att generera 300–400 jobb, säger vd:n.

– Västerås är kanske Sveriges elektronikhuvudstad, staden har den högsta andelen elektronikingenjörer och en stolt tradition kring elektrifiering.

– Och Skellefteå har en stark tradition inom storskalig industri.

Från början hade nästan 40 kommuner anmält intresse. Men i slutstriden var bara Skellefteå och Västerås kvar.

Northvolt har tidigare sagt att man räknar med att anställa 2.500–3.000 personer, huvudsakligen ingenjörer, till projektet. Första spadtaget beräknas kunna tas under andra halvåret av 2018 och produktionen väntas kunna starta 2020.

Bakom Northvolt står bland annat den förra Teslachefen Peter Carlsson.

– Det är en stor dag i dag, inte bara för de här två kommunerna, utan för Sverige och Europa, säger näringsminister Mikael Damberg.

Batterier är en nödvändig beståndsdel om Europa ska klara transformeringen framöver, fortsätter han:

– Det är inte möjligt utan batterier, säger Damberg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.