Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Här tjänar unga bäst i Sverige

Foto: Foto: Alamy
Svenskar under 30 år tjänar mest i Stockholm och på industriorter, uppger Sveriges Radios Ekot som gjort en inkomstgranskning via postnummerområden.

Av 100 postnummer där unga tjänade mest 2009 låg 83 i Stockholm, fyra i Göteborg och övriga 13 i bland andra Gällivare, Oskarshamn och Västerås.

Granskingen som Ekot gjort visar på en tydlig trend - de unga som får mest i lönekuvertet bor i huvudstaden eller på industriorter.

Medelinkomsten var 10.800 kronor i månaden, ett nästan oförändrat belopp under tio år.

Men de över 30 år ökade på samma tid sin inkomst från 16.500 till 23.000 kronor månaden.

Åse Löfström som är nationalekonom vid Umeå universitet, säger sig inte vara förvånad över detta, till Ekot. Hon hänvisar bland annat till att arbetslöshetssiffrorna varit höga under 2009 och att utvecklingen gått mot att vi är allt äldre då vi etablerarar oss på arbetsmarknaden.

– På 20 års sikt har den ju ökat från 22 till 28 år, säger Åse Löfström.

Omvänt, visar även granskningen var de unga med lägst inkomst bor, ett exempel på detta är Hammarkullen i Göteborg.

Ekots genomgångar visar också att skillnaderna ökat i landet rent geografiskt. Jämfört med för tio år sedan är det idag större skillnader i medelinkomst mellan norra och södra Sverige. I snitt tjänar boende i Norrlandslänen 24.000 kronor i månaden, medan personer med adress i södra Sverige får 26.500 kronor i månaden.

Och i Stockholms län finns 96 av de 100 rikaste postnummerområdena.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.