Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Här utnyttjar flest rotavdraget

Foto: TT

Här byggs och fejas det mest på skattebetalarnas bekostnad. De välbeställda förorterna kring Stockholm toppar rot-statistiken överlägset.

Det permanenta rotavdraget fyller fem år i december och i år väntas närmare en miljon svenskar göra skatteavdrag på bygghjälp på den egna bostaden (rot). Totalt landar avdraget kring 14—15 miljarder kronor, ungefär i nivå med fjolåret, baserat på statistik till och med mitten av november.

– Det verkar plana ut på en hög nivå, säger Pia Blank Thörnroos, jurist på Skatteverket.
Stockholms- och Göteborgsregionerna har hela tiden toppat statistiken. TT har denna gång satt siffrorna i relation till invånarantalet. Då toppar de rikare kommunerna Danderyd, Lidingö och Täby, alla kranskommuner till Stockholm. I Danderyd har det hittills i år gjorts tre gånger så stora rotavdrag per invånare, 3 500 kronor, som genomsnittet för riket, 1 200 kronor.

Därefter följer andra rika kommuner som Vellinge och Lomma i Skåne samt skärgårdskommuner som Öckerö, Tjörn och Vaxholm. I andra änden av skalan ligger invandrar- och hyreshustäta Botkyrka och Södertälje, med 700—800 kronor per invånare. Det krävs nämligen en hyfsad inkomst och en egenägd bostad för att kunna göra rotavdrag.

– Det är klart att man önskar att det var en bättre fördelningsprofil men har du mera pengar så har du råd att göra mer, säger Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven.

Men S kommer inte att riva upp reformen om partiet kommer till makten.

– Vi har sagt att vi behåller rotavdragen, vi ändrar inte på dem. Sedan kan man på sikt fundera på att till exempel miljöanpassa dem men där har vi inte något konkret förslag, säger Stefan Löfven.

I Alliansen vill bland andra Folkpartiet höja beloppsgränserna ytterligare. Men det får tummen ner av statsministern.

– Vi har ett tak på 50.000 kronor och menar att det skapar många nya jobb. Hotet inför valet är att Socialdemokraterna vill halvera utrymmet för rot- och rutavdraget, och att deras potentiella samarbetspartners, åtminstone Vänsterpartiet, helt vill avskaffa systemet, säger Fredrik Reinfeldt.

Under resans gång tycker Pia Blank Thörnroos att verket blivit bättre på att upptäcka bedrägerier. Men framför allt ett stort problem kvarstår — vad ska räknas som arbetskostnad. Och här fifflas en hel del, enligt Skatteverket.

Fackförbundet Byggnads har tröttnat på fusket. Från att tidigare ha stått bakom rot, börjar facket vackla i frågan.

– Vi har traditionellt sagt att rot är bra eftersom det skapar jobb för våra medlemmar. Med nu har det kommit en hel del signaler om att det inte fungerar, säger Matilda Ström på Byggnads.

Fakta: Här görs mest rotavdrag

Kommun    belopp/invånare (kr)    Antal köp per invånare
Danderyd       3490                            0,17
Lidingö          2786                            0,14
Täby              2648                            0,16
Lomma          2246                            0,13
Öckerö           2165                           0,13
Nacka             2050                           0,11
Vellinge          2023                           0,14
Tjörn              2016                           0,13

Riket (snitt)    1202                          0,09

Källa: Skatteverket, SCB

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.