Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 19:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/hard-kritik-mot-nya-amorteringskrav/

Ekonomi

Hård kritik mot nya amorteringskrav

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Finansinspektionens förslag om att bolånetagare ska amortera ned till 50 procent av bostadens värde får nu kritik av flera tunga ekonomer. De menar att det är det aktuella marknadsvärdet – och inte köpeskillingen – som bör ligga till grund för amorteringskravet. Det skriver Dagens Industri

Priset på bostäder har stigit brant i framför allt storstadsområdena i Sverige de senaste åren. Samtidigt har hushållens belåningsgrad ökat kraftigt.

Det var för att minska de samhällsekonomiska riskerna med det som Finansinspektionen (FI) tidigare i november föreslog att bolån bör amorteras ned till 50 procent av det ursprungliga köpvärdet. Mycket tyder på att regeringen kommer att gå på FI:s linje.

Men FI:s amorteringskrav tar inte hänsyn till prisökningen efter köpet – vilket i praktiken kan leda till att många låntagare tvingas amortera ned sina skulder till långt under 50 procent av det aktuella marknadsvärdet.

– Det tycker jag är att gå väl långt. Att beräkna amorteringskravet enbart på köpeskillingen är faktiskt ett hårt ställningstagande av FI, säger Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, till DN.

Hon är inte ensam om kritiken. Ernst Jonsson, professor emeritus i företagsekonomi vid Stockholms universitet, skrev nyligen i en debattartikel i Dagens Industri att:

”Bolånetagarens känslighet för ekonomiska förändringar påverkas av hur stora de kvarvarande lånen är i förhållande till bostadens aktuella marknadsvärde. Av det skälet bör FI:s föreslagna amorteringskrav relateras till det aktuella (exempelvis indexerade) snarare än det ursprungliga marknadsvärdet.”

Annika Winsth på Nordea varnar dessutom för att rörligheten på bostadsmarknaden kan minska kraftigt om det inte går att ta med sig sitt gamla lån till ett nytt boende.

– Vi måste se över om det inte ska gå att ta med sig lånet om man flyttar, så att en person slipper ta ett nytt lån bara för att denne byter boende. Jag har stor respekt för Finansinspektionens oro, men jag tror att det här förslaget kan mjukas upp litegrann, säger Annika Winsth.

SBAB:s chefsekonom Tor Borg menar dock att det finns två sidor av myntet.

– Å ena sidan tror jag att det kan ligga något i att man bör ta hänsyn till om marknadsvärdet förändras, för om belåningen är under 50 procent finns i princip ingen kreditrisk för banken. Men ur samhällsekonomiskt perspektiv finns det också en poäng i att man amorterar mer, för det inte bara är belåningsgraden som är viktig, utan också storleken på lånet i förhållande till hushållets inkomst, säger Tor Borg.