Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Hård kritik mot UD:s pr-resa till korrupt land

Svenska staten ska inte legitimera odemokratiska regimer genom att hjälpa svenska bolag att göra affärer med dem. Det anser riksdagspolitikern Bodil Ceballos (MP) som är mycket kritisk till UD:s pr-resa till Azerbajdzjan som DN.se tidigare avslöjat.

I nästa vecka beger sig en svensk delegation ledd av Carl Bildts närmaste man Frank Belfrage samt tjänstemän från Exportrådet till Azerbajdzjan. Syfte: att hjälpa svenska bolag till lönsamma kontrakt med azeriska statens energibolag.

Azerbajdzjan är ett land där mänskliga rättigheter kränks regelmässigt och korruptionen är utbredd. När det gäller pressfrihet rankas landet mycket lågt, som nummer 152 av 178. Experter som DN.se talat med beskriver inkomsterna från olje- och gasindustrin som regimens starkaste tillgång i maktutövningen.

– Vi ska inte använda svenska politiker till att öppna dörrar i sådana här ofria och korrumperade länder. Staten ska inte smutsa ner sig så här. Särskilt gäller det Sverige som talar så mycket om mänskliga rättigheter, säger Bodil Ceballos till DN.se.

Ceballos är miljöpartistisk riksdagsledamot, sitter i utrikesutskottet och har ägnat sig mycket åt att granska svenska företags agerande i utlandet. Problemet är enligt Ceballos att affärerna blir ett indirekt stöd till odemokratiska regimer.

– Vi legitimerar dem genom att engagera oss från politiskt håll på så här hög nivå, säger hon.

Utvecklingen i Nordafrika har avslöjat den handelspolitik som EU och Sverige bedrivit, menar Ceballos.

– Det har gjorts så mycket som inte varit rätt. Nu har vi plötsligt en ny situation där folken reser sig mot de diktatorer som vi har hjälpt att sitta kvar vid makten.

DN.se har tidigare skrivit om de svenska telekomjättarna Teliasoneras och Ericssons affärer i Vitryssland. Där används näten av regimen för att övervaka oppositionella.

– De här bolagen är inte alls tillräckligt transparenta om vad de håller på med. När man vet att en regim använder tekniken till att spionera på medborgarna, då ska man inte vara där, säger Bodil Ceballos.

Hon menar att den svenska regeringen har ett ”anmärkningsvärt” stort fokus på affärer med odemokratiska länder. Likaså är hon kritisk till att regeringen lägger så mycket kraft på att sälja stridsflygplanet Jas Gripen.

Bodil Ceballos tror inte på den strategi som handelsminister Ewa Björling (M) propagerar för. Den går ut på att utveckla riktlinjer och frivilliga branschöverenskommelser.

– Det som behövs är ett bindande regelverk på global nivå som gör att företagen är åtalbara. Det är enda sättet att få företagen att tänka sig för innan de går in i ett land där de riskerar att kränka mänskliga rättigheter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.