Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Hård strid om bästa täckningen

Nu tar teleoperatörerna Tele 2 och Telenor gemensamt upp kampen med Telia om vem som har bäst mobiltäckning. En miljardsatsning ska ge en förbättrad täckning i glesbygden på upp till 240 procent.

Sedan de smarta telefonerna tagit plats i var mans hand har efterfrågan av mobila bredbanduppkopplingar ökat lavinartat. I dag kräver konsumenterna att komma ut på nätet i blåbärsskogen, i skidspåret och ombord på tåget.

Telia har länge ansetts vara den operatör med bäst täckning utanför tätorterna, vilket man också berättar om i en aktuell reklamkampanj. Men nu utmanas Telia på allvar av Tele 2 och Telenor.

Tillsammans gör de två mobil­operatörerna en miljardsatsning på att bygga ut både 2g-nätet för mobiltelefoni och 4g-nätet för datatrafik. Företagen uppger att man i dag har 99 procents befolkningstäckning. Nu ska man komma upp till 90 procents geografisk täckning – vilket även Telia har som mål för sin miljardsatsning som man presenterade i maj förra året.

Ett stort antal så kallade vita fläckar utan täckning i glesbygden ska byggas bort fram till och med 2016.

– Vi har redan täckt in områden där folk arbetar och bor, nu går vi vidare med fas två – utanför tätorterna. Det ska inte längre finnas någon anledning att välja Telia på grund av mobiltäckningen, säger Lars-Åke Norling, vd för Telenor Sverige.

Satsningen sker över hela landet, men som Sverigekartan här intill visar är det i norra delen av landet som utbyggnaden får störst genomslag. Största förbättringen av yttäckningen sker i Norrbotten, där antalet basstationer ska öka med 242 procent. I Västerbotten är ökningen 143 procent, i Västernorrland 100 procent.

Minsta förändringen sker i områden där täckningen redan är väl utbyggd. Minsta ökningen sker i Stockholm, men även där kommer basstationerna att bli 21 procent fler.

– Utbyggnaden sker i stort sett över allt. Vi lever på att folk i dag vill vara hundraprocentigt mobila. Just nu ser vi ingen ände på utvecklingen, säger Thomas Ekman, vd för Tele 2 Sverige.

– Att vara uppkopplad har blivit lika viktigt som att ha elektricitet, något av en mänsklig rättighet, inflikar Lars-Åke Norling.

Nu inleds ett omfattande arbete med att förhandla med flera hundra kommuner, länsstyrelser, mark­ägare och elbolag.

– Det som kan sinka utbyggnaden är bland annat bygglovsprocesserna. Kommunerna måste se till att ha en snabb handläggning. I dag kan det ta upp till ett år från att ansökan görs. Men det är stor skillnad från kommun till kommun, säger Thomas Ekman.

Post- och telestyrelsen gjorde förra året en förstudie som visar att det finns flera hinder för utbyggnaden av mobila bredband. Bland annat nämns långa handläggningstider för bygglov i kommunerna. Många detaljplaner är gamla och saknar bestämmelser om master, till exempel om hur höga de får vara.

De båda vd:arna lyfter fram Öland som ett område som insett vikten av bredbandsutbyggnaden och snabbat på processerna betydligt.

– De har insett att de måste dra sitt strå till stacken för att tillgodose invånarnas och företagens behov, säger Thomas Ekman.

I förra veckan presenterade Bredbandsforums arbetsgrupp för mobilt bredband i hela landet en rapport om läget för bredbandsutbyggnaden. Där pekas på behovet av samarbete mellan olika aktörer, som teleoperatörer och bygglovshandläggare. Arbetsgruppen föreslår också att kommuner tar fram policyer för marktillträde och för placering av master. Ett annat förslag är att utbyggnaden av infrastruktur för bredband för in redan i de kommunala översiktsplanerna.

Fakta. Så får du bättre uppkoppling i naturen


Använd handsfree. Håll ut mobilen från kroppen.
Ha inte telefonen i fickan eller i en väska när du pratar.
Välj höga platser och öppna områden om det är möjligt.
Tät skog mellan basstationen och användaren försämrar mottagningsförhållandena väsentligt.
Även en kulle eller ett hus mellan användaren och basstationen försämrar uppkopplingen. Står du i en dalgång blir mottagningen sämre.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.