Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Hårdare regler av snabblån

Regeringen föreslår att Konsumentverket ska få möjlighet att ta ut en sanktionsavgift på upp till 10 miljoner kronor av näringsidkare som inte gör ordentliga kreditprövningar vid kreditgivning till konsumenter.

Förslagen, i en proposition, syftar till att stärka konsumenten vid olika former av snabblån, som så kallade sms-lån.

Utvecklingen mot allt lättillgängligare krediter genom snabblån och handel över internet riskerar att leda till överbelåning, enligt regeringen.

Därför måste kreditgivarna "noggrant undersöka den enskilda konsumentens förutsättningar att betala tillbaka lånet", skriver regeringen i sitt lagförslag.
Det ska också införas tydliga kriterier för när Konsumentverket ska få förelägga en näringsidkare att upphöra med att lämna krediter

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.