Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Hårddiskar dyrare 1 juni

Förhandlingarna mellan tillverkarna av hårddiskar och rättighetsorganisationen Copyswede fortsätter. Avgiftshöjningarna skjuts nu fram till den 1 juni.

Copyswede tar ut en så kallad privatkopieringsavgift på bland annat cd- och dvd-skivor, en kostnad som betalas av tillverkarna men förs vidare till konsumenterna. Copyswede meddelade tidigare ensidigt att avgifter ska gälla från den 1 april även på externa hårddiskar och USB-minnen, trots att branschen sagt nej.

Avgiften skulle göra en hårddisk på 250 gigabyte 160 kronor dyrare. Branschen har protesterat och hävdar att avgiften är lagstridig. Men har ändå gått med på att förhandla om en frivillig avgift. Copyswede har nu bestämt sig för att skjuta på sin avgiftshöjning.

- Vi är bra i gång i förhandlingarna och vi har enats om att vi ska skjuta fram ikraftträdandet från 1 april till 1 juni, säger Mattias Åkerlind, vd på Copyswede.

Enligt tillverkarnas beräkningar skulle Copyswedes avgift göra populära hårddiskar 40—60 procent dyrare. Och med tanke på att hårddiskar normalt blir allt billigare kommer avgiften att motsvara 100 procent om ett år.

Anders Appelqvist, vd för Elektronikbranschen, bedömer också att det kommer att bli nödvändigt att ta en juridisk strid även om parterna skulle komma överens i förhandling. Företagen kommer inte att vägra betala avgiften men däremot kräva tillbaka den i domstol.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.