Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Hårdnande konkurrens mellan apoteken

Interiör från ett apotek med läkemedelshantering.
Interiör från ett apotek med läkemedelshantering. Foto: Henrik Montgomery / Scanpix
Hundratals nya apotek har öppnats sedan apoteksmarknaden avreglerades för 1,5 år sedan. Nu pågår en hård dragkamp om både kunder och personal. Samtidigt har kundernas förtroende dalat, och vissa får vänta för länge på mediciner.

– Det är en tuff marknad, säger Eva Fernvall, varumärkesdirektör på Apoteket AB.

För ungefär 1,5 år sedan fick statliga Apoteket AB konkurrens i och med att de första privata apoteken öppnades i Sverige. Sedan dess har antalet apotek i Sverige gått från cirka 950 till cirka 1.220 stycken, en ökning med nära en tredjedel, visar statistik från Läkemedelsverket.

Expansionen har skett snabbare än någon hade trott, enligt Johan Wallér, vd för Sveriges apoteksförening.

– Alla blev förvånade över att vi fick så många nya apotek redan det första året, säger han.

Varje apotek ska ha minst en utbildad farmacevt i tjänst för att få hålla öppet. Men i sommar har vissa apotek fått svårt att hålla öppettiderna.

– Det råder en stor brist på farmacevter. Det är ett problem i sommar, men det är också ett långsiktigt problem. Det finns tillräckligt många utbildningsplatser, men det är för få som söker utbildningen, samtidigt som många farmacevter går i pension, säger Johan Wallér.

Samtidigt konkurrerar apoteken inte längre bara med varandra. I dag sker ungefär en femtedel av den receptfria försäljningen utanför apoteken, vilket har inneburit ett stort avbräck i försäljningen, enligt Johan Wallér.

Fast både han och Eva Fernvall tror trots detta att det finns utrymme för fler apotek. I Sverige går det i dag ungefär 8.300 invånare per apotek. Medianen i Europa är ett apotek på cirka 3.900 invånare.

– Jämfört med övriga Europa har vi fortfarande en hög andel invånare per apotek, säger hon.

Förtroendet för apoteken har dalat, och en dryg tiondel av kunderna som ska hämta ut medicin får vänta längre än 24 timmar, visade en undersökning från Konsumentverket nyligen. Annika Babra, chef för inspektionsenheten på Läkemedelsverket, pekar på att de nystartade apoteken behöver jobba aktivt med att ha rätt läkemedel i lager.

– Det kan ju ta ett tag att få koll på vilka läkemedel som det går åt mycket av i just det området, säger hon.

Det ingår i Läkemedelsverkets tillsyn att kontrollera hur väl apoteken möter lagkravet på att kunderna inte ska behöva vänta mer än 24 timmar på att få ut sin medicin, enligt Babra.

– Men vi behöver klargöra när 24-timmarsregeln börjar gälla – är det när kunden frågar efter läkemedlet eller när apoteket gör beställningen, säger hon.

Många statliga apotek såldes

Det statliga apoteksmonopolet upphörde den 1 juli 2009.

I början av 2010 såldes 466 statliga apotek i olika kluster till de privata kedjorna Medstop, Apoteket Hjärtat, Kronans droghandel och Vårdapoteket.

Kedjan Apoteksgruppen bildades av 150 tidigare statliga apotek som såldes till mindre aktörer.

Statliga Apoteket AB behöll ungefär 330 apotek och har sedan dess öppnat 20 nya.

Från början av 2010 till 29 juni 2011 ökade antalet apotek från cirka 950 till cirka 1.220, visar Läkemedelsverkets statistik.

Konkurrensen fick redan vid årsskiftet Åhléns att kasta in handduken och lägga ned sina fem nystartade apotek. Det sjätte såldes till Apoteket Hjärtat.

Fler apotek väntas dock öppna.

Till exempel har den brittiska apoteksjätten Boots svenska partner Farmacevtföretagarna sagt att man planerar att öppna cirka 100 apotek under de närmaste åren som ska drivas av enskilda apoteksentreprenörer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.