Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Hårt tryck på Kinberg Batra att fälla Wallström

Finn Bengtsson (M) ser det som ”det yttersta sveket mot väljarna” om man nu inte försöker fälla regeringen Löfven.
Finn Bengtsson (M) ser det som ”det yttersta sveket mot väljarna” om man nu inte försöker fälla regeringen Löfven. Foto: Claudio Bresciani/TT

Trycket ökar på Anna Kinberg Batra att försöka fälla utrikesminister Margot Wallström. Riksdagsledamoten Finn Bengtsson, som ledde M-revolten mot Decemberöverenskommelsen, anser att partiledningen måste ta den här chansen att åstadkomma ett maktskifte.

– Måttet är rågat, säger Finn Bengtsson.

Finn Bengtsson anser att hans parti redan i våras borde ha utnyttjat budgetomröstningen till att fälla regeringen Löfven. Han gick då som en av två M-ledamöter emot partilinjen och vägrade lägga ner sin röst i den avgörande voteringen. Det var en protest mot Decemberöverenskommelsen, sedermera bruten, om att den största konstellationen skulle få igenom sin budget i riksdagen.

Nu har enligt Finn Bengtsson ett nytt tillfälle yppat sig att fälla regeringen och åstadkomma ett maktskifte. Han syftar på det faktum att utrikesminister Margot Wallström dragits in i skandalerna kring Kommunal genom att hon fått ett hyreskontrakt av fackförbundet.

– Partiledningen har sagt att man ska använda sig av andra medel än budgeten, till exempel misstroendevotum, för att komma åt regeringen. Nu yppar sig ett sådant läge och då gäller det att man skrider till verket. Måttet är rågat och det här måste vi kunna få till stånd, säger Finn Bengtsson.

Läs mer: ”Wallströms lägenhet är en solklar muta”

Enligt honom bör frågan diskuteras när Moderaternas riksdagsgrupp i eftermiddag håller sitt sedvanliga veckomöte, inte minst efter beskedet på tisdagen att åklagare nu inleder en förundersökning om eventuellt mutbrott.

– Det skulle vara mycket förvånande om det inte kom upp, säger Finn Bengtsson.

Som Finn Bengtsson ser det skulle ett misstroendevotum ha till syfte att få bort hela den rödgröna regeringen.

– Fick man ett missnöje markerat mot utrikesministern så faller det tillbaka på statsministern, säger Finn Bengtsson.

Att inte försöka vore enligt honom ”det yttersta sveket mot väljarna”.

– Har vi möjlighet att bilda en borgerlig regering så är det vår skyldighet att göra det. Tar man inte tillfället i akt så sviker man väljarna på ett sätt som jag tror kommer att straffa sig ytterligt i nästa val. För borgerligheten är det en överlevnadsfråga att visa musklerna när så krävs, säger Finn Bengtsson.

Ordföranden i hans hemmadistrikt Östergöland, Christian Gutstavsson, liksom M-distriktet i Skåne, har tagit ställning för ett misstroendevotum mot Margot Wallström.

På måndagskvällen tog även Moderaterna i Dalarna ställning för ett misstroendevotum.

– Lägenhetsaffären är droppen. Det handlar inte bara om den utan om ett antal uttalanden som Margot Wallström gjort, som skadar Sverige. Vi ser till helheten, säger Ulf Berg, riksdagsledamot och distriktsordförande, till Dalademokraten.

Moderata ungdomsförbundet hör också till dem som kräver att Moderaterna agerar mot Margot Wallström.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra har hittills sagt att det inte är aktuellt att begära misstroendevotum i riksdagen mot Margot Wallström.  

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.