Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-08-15 07:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/hasse-eriksson-bade-telia-och-bonnier-har-haft-intresse-att-affaren-skulle-bli-av/

Ekonomi

Hasse Eriksson: Både Telia och Bonnier har haft intresse att affären skulle bli av

Telia köper Bonnier Broadcasting i en miljardaffär. DN:s ekonomiredaktör Hasse Eriksson svarar på tre frågor om affären.

Hasse Eriksson
Rätta artikel

Bägge parterna har intresse av affären. Telia har tvingats ge upp sin satsning på utvecklingsmarknaderna i forna Sovjetunionen i länder som Uzbekistan och Azerbajdzjan efter flera svåra korruptionsskandaler. Tv-delen med innehåll är i stället ett område som bolaget hoppas kunna få till tillväxt i affärerna framöver.

Bonnier AB i sin tur vill gärna banta bolagets skuldberg. ”Vi får möjlighet att kraftfullt stärka vår balansräkning”, konstaterar Bonnier AB:s vd Tomas Franzén. Där kommer pengarna som Telia betalar för tv-delen väl till pass. 

Det är för tidigt att säga om och hur tittarna kommer att märka någon skillnad. En fördel med affären skulle kunna vara att den nya enheten får bättre ekonomiska muskler för att göra bra tv-produktioner. En nackdel kan vara att konkurrensen minskar. Mindre konkurrens brukar i de flesta fall innebära höjda priser för kunderna.

Konkurrensmyndigheterna ska godkänna upplägget. Men man kan anta att parterna inte skulle försöka driva igenom affären om de inte bedömt att det skulle gå igenom. Eventuellt kan parterna tvingas göra justeringar i uppgörelsen för att Konkurrensverket ska bli nöjt.