Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-14 16:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/hasse-eriksson-det-har-verkar-glasklart-men-ar-det-tyvarr-inte/

Ekonomi

Hasse Eriksson: Det här verkar glasklart men är det tyvärr inte

Frågan om avgifter för fonderna kokar ned till en enda fråga. Är det bäst med aktiv eller passiv förvaltning av pengarna? Tyvärr är svaret inte helt lätt, men det finns några råd på vägen.

Att sköta spararnas pengar i en aktiefond borde ju vara enkelt. Ett aktivt förvaltarproffs köper de aktier som kommer att gå bra och säljer de som kommer att gå dåligt.

Klart som korvspad.

Problemet är att det inte är så lätt som det låter. Hur vet jag att den aktiva fondförvaltaren jag väljer lyckas med det? Kruxet är att du inte kan veta det på förhand. Bara för att en förvaltare har presterat bra under flera år är det ingen garanti för att hen kommer att fortsätta lyckas. Det finns flera exempel på förvaltare som först hyllats stort för sina prestationer för att senare hamna långt ned på topplistorna.

Då är det ju enklare att välja en passivt förvaltad fond. Går börsen upp en procent så går fonden upp en procent minus den avgift jag måste betala. Det här är ett billigare sätt att förvalta fonder vilket betyder att avgiften också är lägre än för en aktivt förvaltat fond vilket är bra för avkastningen. 

Glasklart.

Problemet är att det inte heller är så lätt som det låter. Passivt förvaltade fonder, indexfonder som de också kallas, skuggar olika index med en korg av aktier. Innehållet i korgen är dock olika för olika fonder så även de utvecklas olika.

Ett exempel på detta är när en indexfond, som bara innehåller stora bolag, går bra när börsjättarna utvecklas bra. Men under långa perioder är det mindre bolag som varit vinnare på börsen, och då får man inte del i den vinsten i det här exemplet.

Det här var varken klart som korvspad eller glasklart. Hur ska man då tänka som sparare? Det finns några tumregler att hålla sig till.

Är man osäker är det bättre att välja fonder med låga avgifter. Prislappen är i varje fall känd på förhand. Det är inte förvaltarens prestation. 

Tänk på att banker och finansbolag helst vill sälja sina egna fonder. De kanske inte är de bästa jämt.

Ska man välja aktiva fonder försök skaffa en bild av hur de jobbar.

Det viktigaste till sist. Det bästa är att månadsspara i en fond oavsett om den är aktiv eller passiv.  

Läs mer: Fler artiklar om Din Ekonomi 

Ämnen i artikeln

Fonder
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt