Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Sparare får större möjligheter att jämföra

KRÖNIKA. Det har inte varit lätt för sparare att veta om man sparar etiskt och hållbart. Men nu kommer allt fler möjligheter.

Att stämpla sina fonder med namn som klingar etiskt eller hållbarhet har varit vanligt länge. Problemet för spararna har varit att det är svårt att veta om fondbolagets syn på frågor som rör miljö, socialt ansvar och hur bolaget styrs rimmar med den inställning spararen själv har på det här området.

Det har krävts en hel del arbete för spararen att ta reda på det. För den som vill vara säker på att spara på ett hållbart sätt kommer även i fortsättningen att bli tvungen att göra en del jobb. Men nu finns det allt fler möjligheter att göra jämförelser.

Ett är analysföretaget Morningstars betygssystem om vi skriver om nedan. En fördel med det är att det är en oberoende aktör som står för betygssättningen och inte fondbolagets egen beskrivning.

Det går också att kontrollera många fonder via sajten Hallbarhetsprofilen.se där fondbolagen redovisar hur deras fonder agerar i de här frågorna.

Det handlar om de väljer in företag som sköter sig inom omstridda branscher, väljer bort företag som inte sköter sig eller försöker påverka dåliga bolag att bättra sig. Senast nästa år ska det också finnas en gemensam standard för hur bolagen ska redovisa de här frågorna.

Den hållbarhetsöversikten ska göra det lättare för intresserade sparare att jämföra olika fondbolag.

I slutändan handlar det dock om hur stor vikt spararen vill lägga på att spara hållbart. Möjligheterna att göra det ökar och genomlysningen av fondbolagen blir bättre.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.